Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
28.11.2017 13:10
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se sa prvim potpredsjednikom Komiteta regiona Evropske unije Markkuom Markkulaom

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se, 05. decembra 2017. godine u Briselu, sa prvim potpredsjednikom Komiteta regiona Evropske unije Markkuom Markkulaom.

Zamjenik ministra Brkić informisao je potpredsjednika Markkulau o aktivnostima Bosne i Hercegovine na putu evropskih integracija, i istaknuo opredijeljenost BiH za punopravno članstvo, te izrazio uvjerenje da će odgovori na Upitnik Evropske komisije biti dostavljeni u skorije vrijeme. Informisao je sagovornika o aktuelnim političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini napomenuvši da će političke nesuglasice u zemlji biti prevaziđene u cilju ostvarivanja napretka prema Evropskoj  uniji.

Zamjenik Brkić izrazio je očekivanje da će evropska strana razmotriti svrsishodnost dostavljanja Bosni i Hercegovini Upitnika II koji neće donijeti novi uvid u stanje u BiH a oduzet će vrijeme što je važno izbjeći radi održavanja pozitivnog zamaha u odnosima BiH i EU. Zatražio je potporu Komiteta regiona u aspiraciji Bosne i Hercegovine da nakon dostavljanja odgovora na Upitnik, Evropska komisija izradi Mišljenje (Avis) o zahtjevu za članstvo BiH u EU kako bi BiH što prije dobila kandidatski status. Također se zahvalio na podršci Komiteta kroz kontinuirane i javne rasprave o proširenju EU na regionalnom nivou kao i diljem Evrope čime se osigurava da evropska perspektiva tih zemalja ostane na dnevnom redu u EU.

Potpredsjednik Markkula je informisao zamjenika Brkića da Komitet regiona Evropske unije svake godine organizuje konferenciju, sa nizom aktivnosti, pod nazivom Enlargement day, u cilju podrške zemljama zapadnog Balkana. Ideja je da se naredne godine konferencija održi u saradnji sa Evropskom komisijom, uoči planiranog Samita EU – zapadni Balkan, tokom  predsjedavanja Bugarske Vijećem EU, te da na taj način Komitet regiona pruži dodatnu podršku  zemljama zapadnog Balkana.

U razgovoru sa prvim potpredsjednikom Markkulaom zamjenik Brkić pozdravio je usvajanje Mišljenja Komiteta regiona Evropske unije o Strategiji proširenja u kojem se za BiH izražava zadovoljstvo činjenicom da se zemlja vratila na pravi put te da je EU prepoznala unutrašnju specifičnost zemlje i dala podršku naporima zemlje u procesu evropskih integracija.