Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
27.11.2017 15:48
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i ministar vanjskih poslova Narodne Republike Kine Wang Yi potpisali Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade NR Kine o međusobnom ukidanju viza

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i ministar vanjskih poslova Narodne Republike Kine Wang Yi su 27. novembra 2017. godine u Budimpešti (Mađarska) potpisali Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade NR Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša.

Sporazum predviđa ukidanje viza za sve nosioce putnih isprava BiH i NR Kine što će značajno doprinijeti jačanju privredne saradnje i većoj turističkoj razmjeni između dvije zemlјe.

Tokom sastanka, ministri Crnadak i Yi su izrazili zadovolјstvo zbog dobrih i prijatelјskih odnosa Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine, te su istakli značaj ekonomske saradnje između BiH i Kine u okviru Sporazuma Kine i 16 zemalјa Centralne i Istočne Evrope.

Ministar Crnadak je ovom prilikom izrazio podršku ideji predsjednika NR Kine Xi Jinpinga „Jedan pojas - Jedan put“ koji će povezati preko 70 država Azije i Evrope i tako podstaći praktično novi „Put svile“, kako bi sve uklјučene strane imale veliku korist od navedenog procesa.

Link za download videa