Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
12.10.2017 11:06
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak boravio u službenoj posjeti Svetoj Stolici (Vatikan)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je 11. oktobra 2017. godine boravio u službenoj posjeti Svetoj Stolici (Vatikan).

Ministar Crnadak se u sklopu posjete Svetoj Stolici sastao sa Svetim Ocem papom Franjom.
U nastavku posjete Ministar Crnadak se sastao sa sekretarom Svete Stolice za odnose sa državama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom.

Tokom razgovora između ministra Crnatka i nadbiskupa Galagera istaknuto je da su bilateralni odnosi dvije zemlje izuzetno dobri te da je potrebno da se nastavi intenzivna saradnja i razmjena posjeta na visokom nivou.

Ministar Crnadak je naglasio da je strateški cilj Bosne i Hercegovine članstvo u Europskoj uniji te je pozvao Svetu Stolicu da svojim uticajem podrži put BiH ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Ministar Crnadak je dodao da je u Bosni i Hercegovini potrebno da se nastavi sa procesom pomirenja i ekonomsko-socijalnih reformi što bi kao rezultat imalo ekonomski napredak BiH u narednom periodu.

Sekretar Svete Stolice za odnose sa državama nadbiskup Paul Richard Gallagher je izrazio podršku Bosni i Hercegovini na putu eurointegracija te je dodao da će Sveta Stolica i dalje podržavati procese reformi koje bi trebalo da dovedu do napretka BiH i boljeg života njenih građana.

Tokom posjete dogovoreno je da sekretar Svete Stolice za odnose sa državama nadbiskup Paul Richard Gallagher posjeti Bosnu i Hercegovinu u prvoj polovini 2018. godine.

U sklopu posjete Svetoj Stolici ministar Crnadak se sastao i sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom.