Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
29.9.2017 20:07
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Višegradske grupe (V4) i zapadnog Balkana

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić učestvovao je 11. oktobra 2017. godine na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Višegradske grupe i zapadnog Balkana, u Budimpešti.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnosti bržeg uključivanja zapadnog Balkana u Evropsku uniju, novim sigurnosnim izazovima u regionu, te aktivnostima novouspostavljenog Fonda za zapadni Balkan.

Zamjenik Brkić je u svom izlaganju iskazao zahvalnost državama V4 na podršci evropskom putu Bosne i Hercegovine, kao i cijelog regiona zapadnog Balkana. Naglasio je da je vrlo važno očuvati pozitivan momentum u procesu integrisanja u Evropsku uniju. Bosna i Hercegovina pozdravlja predanost V4 na iskazanoj podršci za otvorenu perspektivu članstva u EU za cijeli region. Podsjetio je na aktivnosti koje Bosna i Hercegovina provodi u procesu evropskih integracija, posebice na realizaciji odgovora na Upitnik Evropske komisije te provedbi Reformske agende. Napomenuo je da je za BiH perspektiva članstva u EU poticaj za reformske procese, koji se lakše usvajaju kada se stave u kontekst procesa integracija, što je potvrda transformatorske moći EU. Iskazao je očekivanje da će Bosna i Hercegovina, tokom predsjedanja Bugarske Vijećem EU, dobiti kandidatski status, do polovice 2017. godine.

Zamjenik Brkić je također istaknuo da su NATO integracije podjednako važne kao i EU integracije, te se zahvalio V4 na jasnoj podršci za aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO, koja se očekuje do kraja godine.

Istaknuo je značaj uspostave Fonda za zapadni Balkan (WBF). Izrazio je zahvalnost zemljama V4 i Višegradskom fondu za razmjenu iskustava, prijedloga i političku podršku koja je bila važna tokom stvaranja Fonda.

Kada je regionalna saradnja u pitanju, zamjenik Brkić je istaknuo aktivnu ulogu Bosne i Hercegovine u regionu, naglasivši značaj unapređenja odnosa sa susjednim zemljama, posebice kroz aktivnosti u okviru Berlinskog procesa i WB6. Izrazio je očekivanje da će model regionalne saradnje WB6 biti jednako uspješan kao i V4.

Na području zajedničke vanjske i sigurnosne politike Bosna i Hercegovina nastoji prilagoditi vanjsku politiku vanjskoj politici EU. Bosna i Hercegovina je svjesna vrijednosti i odgovornosti koju donosi kolektivna sigurnost zbog čega želi biti dio evropskog sigurnosnog prostora, istaknuo je zamjenik Brkić.

Na sastanku je konstatovano da cjelokupan proces integriranja država zapadnog Balkana treba biti vidljiviji i kao takav prepoznat kako u EU tako i u regionu.