Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
5.10.2017 12:25
Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak boravi u zvaničnoj posjeti Federalnoj Republici Brazil

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak od 02. do 05. oktobra 2017. godine boravi u zvaničnoj posjeti Brazilu.

Ministar Crnadak se 04. oktobra 2017. godine u Braziliji susreo sa ministrom inostranih poslova Brazila Alojzio Nunjes Fereirom (Aloysio Nunes Ferreira), što je prvi susret ministara dvije zemlјe u poslјednjih 7 godina.

Ministar Crnadak i ministar Fereira su konstatovali da će ova posjeta značajno doprinijeti unapređenju odnosa između dvije zemlјe, posebno u oblasti spolјne trgovine i ekonomije. Tokom razgovora o intenziviranju ekonomske saradnje između dvije zemlјe sagovornici su se složili da, bez obzira na veliku geografsku udalјenost između Brazila i BiH, postoje značajni potencijali za dalјi razvoj saradnje, sa posebnim naglaskom na približavanje dvije zone slobodne trgovinske razmjene, MERCOSUR (Paragvaj, Argentina, Urugvaj i Brazil) i CEFTA.

Tokom razgovora, ministar Fereira je izrazio razumijevanje za veliki interes BiH da što prije postane članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO), te je iskazao uvjerenje da će uskoro biti postignut konačan dogovor između Brazila i BiH o pitanjima kvota i tarifa vezanih za pileće meso, što predstavlјa jednu od poslјednjih prepreka za članstvo BiH u WTO.

U dijelu razgovora koji se odnosio na bilateralne odnose dvije zemlјe, konstatovano je da su oni dobri i prijatelјski, te da će obje strane uložiti dodatne napore da se u narednom periodu zaklјuči veći broj novih sporazuma i memoranduma. Memorandumi o političkim konsultacijama i međunarodnoj saradnji u oblasti diplomatske obuke između ministarstava inostranih poslova Brazila i BiH su usaglašeni i biće potpisani u Sarajevu, neposredno po završetku formalnih procedura u institucijama BiH.

Ministar Crnadak je istog dana održao predavanje na temu međunarodne pozicije i strateških spolјnopolitičkih cilјeva BiH na Diplomatskoj akademiji u Brazilu, na Institutu Rio Branco.

Tokom razgovora sa rukovodstvom Diplomatske akademije, dogovoreno je da u narednoj školskoj godini jedan mladi diplomata iz BiH pohađa napredni kurs brazilske Diplomatske akademije. Tokom sadržajnog razgovora, dva ministra su se dogovorila da ministar Fereira posjeti BiH do kraja 2018. godine.