Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
23.9.2017 12:11
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio u posjet delegaciju Komiteta za međunarodne odnose Doma lordova parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio je 28. septembra 2017. godine u posjet delegaciju Komiteta za međunarodne odnose Doma lordova parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske predvođeno predsjedavajućim Komiteta lordom Howellom of Guilfordom.

Zamjenik ministra Brkić upoznao je delegaciju Komiteta sa političkom situacijom u BiH, napretku BiH na putu ka Evropskoj uniji, kao i provedenim aktivnostima za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP) za BiH. Istaknuo je važnost podrške Ujedinjenog Kraljevstva u procesu bh. evropskih i evroatlantskih integracija BiH te se zahvalio na angažmanu u britansko-njemačkoj inicijativi, što je dalo novi, pozitivan momentum za pokretanje reformskog procesa i ubrzanje procesa EU integracija BiH. Istaknuo je i uvjerenost da će i nakon izlaska iz Evropske unije, Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti podržavati reformske procese u BiH na njenom putu ka EU.

Tokom razgovora zamjenik Brkić je naglasio da je pored važnosti nastavka reformskog i  integracijskog procesa, od suštinskog značaja integracija cijelog regiona Zapadnog Balkana u EU sa aspekta političke i ekonomske stabilnosti BiH i regiona, tako i za sigurnost čitave Evrope. Izrazio je nadu da će, budući da EU i Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje dijele brojne zajedničke vrijednosti i interese, i da imaju jedinstven stav o velikom broju globalnih pitanja i izazova, saradnja između EU i Zapadnog Balkana biti nastavljena na pitanjima od zajedničkog interesa. Istaknuto je da je predstojeći Samit o Zapadnom Balkanu, u Londonu 2018. godine, od velike važnosti za održavanje i unapređenje angažmana Ujedinjenog Kraljevstva na području Zapadnog Balkana.

Delegaciju Komiteta interesovala je situacija u BiH i regionu, odnosi BiH sa susjednim zemljama te koja su očekivanja BiH od Samita u Londonu.

Delegacija Komiteta za međunarodne poslove Doma lordova parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva posjetilo je BiH u sklopu istraživanja i analize izazova sa kojima se suočava Zapadni Balkan, kao i posljedicama po britansku politiku, posebno nakon Brexita.