Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.9.2017 13:44
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje na 72. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija - treći dan

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje na 72. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja se održava u Njujorku, Sjedinjene Američke Države.

Trećeg dana boravka u Njujorku, u četvrtak, 21. septembra 2017. godine, ministar Crnadak je imao dva trilateralna susreta, sa ministrima vanjskih poslova Republike Turske i Republike Hrvatske, te sa ministrima vanjskih poslova Republike Turske i Republike Srbije.

Na prvom trilateralnom susretu, sa ministrima vanjskih poslova Republike Hrvatske Marijom Pejčinović Burić i Republike Turske Mevlutom Čavušogluom potvrđen je značaj jačanja ekonomske saradnje između Bosne i Hercegovine, Turske i Hrvatske, te je konstatovano da je ovakav format susreta veoma koristan. Trilateralni sastanak je bio prilika da se istakne značaj regionalne saradnje, kao i podrška Bosni i Hercegovini na putu europskih integracija.
Nakon toga, ministar Crnadak se sastao sa ministrima vanjskih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem i Republike Turske Mevlutom Čavušogluom. Ministar Crnadak je naglasio da su bilateralni odnosi između zemalja dobri i da je saradnja intenzivna, što dokazuje i dinamična razmjena službenih posjeta sa naglaskom na skoru posjetu predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Bosni i Hercegovini, kao i zvaničnu posjetu ministra Crnatka Republici Turskoj koja je upriličena krajem prošle godine. U nastavku sastanka ministri su podvukli značaj koji ima regionalna saradnja, razvoj ekonomskih odnosa, kao i saradnje na bitnim pitanjima koja se tiču sve tri zemlje. Na sastanku je takođe konstatovano da je Trilateralni trgovinski komitet Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine ostvario značajne efekte, a da je jedan od rezultata trilateralne saradnje bilo upravo i otvaranje zajedničkog trgovinsko-turističkog predstavništva Bosne i Hercegovine i Srbije i Istanbulu.

Na trilateralnim sastancima je dogovoreno da se zadrži praksa redovnih sastanaka u Njujorku, ali i da se sastanci u ovom formatu jednom godišnje održavaju i u regionu. Planirano je da sljedeći trilateralni susret ministara vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske bude održan u Srbiji do kraja godine, a sljedeći trilateralni susret ministara vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Turske u februaru sljedeće godine u Mostaru.

Ministar Crnadak je u četvrtak učestvovao i na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Centralnoeuropske inicijative (CEI), čiji je domaćin bio ministar vanjskih poslova Republike Bjelorusije Vladimir Makei. Ministar Crnadak je pohvalio dosadašnje predsjedavanje Republike Bjelorusije, kao i odličnu organizaciju Ministarske konferencije, širokog spektra aktivnosti i događaja, kako kulturnih manifestacija i naučno-tehničke saradnje, tako i saradnje u oblasti boljeg infrastrukturnog povezivanja i ekonomije.

Istog dana, ministar Crnadak imao je bilateralni susret sa ministrom vanjskih poslova Rumunije Teodorom Meleskanuom. Tokom susreta je potvrđena snažna podrška Rumunije procesu europskih integracija Bosne i Hercegovine, te je dogovoren nastavak saradnje na brojnim multilateralnim forumima. Dogovoreno je također da će ministar vanjskih poslova Rumunije uskoro posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

Četvrtog dana boravka u Njujorku ministar Crnadak će učestvovati na sastanku ministara vanjskih poslova Američko-jadranske povelje (A5).