Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
30.8.2017 18:33
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti Republici Armeniji

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak 30. i 31. augusta 2017. godine boravi u službenoj posjeti Republici Armeniji.

Prvog dana posjete ministar Crnadak se sastao sa predsjednikom Republike Armenije Seržom Sargsjanom.
Ministar Crnadak je tokom razgovora sa predsjednikom Sargsjanom naglasio da su odnosi između dvije zemlјe prijatelјski i bez otvorenih pitanja, te je istaknuo potrebu za razvojem ekonomskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Armenije.

Predsjednik Sargsjan je upoznao ministra Crnatka sa trenutnim društveno-političkim dešavanjima u zemlјi i najznačajnijim političkim  izazovima prisutnim u regionu, te je izrazio nadu da će u narednom periodu doći do većeg obima saradnje Bosne i Hercegovine i Republike Armenije, prvenstveno u oblastima koje se tiču ekonomske i institucionalne saradnje.

Ministar Crnadak je sagovornika upoznao sa osnovnim vanjskopolitičkim prioritetima Bosne i Hercegovine, od kojih je proces evrointegracija pomenut kao najvažniji cilј institucija BiH.

Tokom razgovora, pomenuta su i najvažnija dešavanja u regionu Zapadnog Balkana kao i saradnja među državama članicama inicijative WB6.

U nastavku prvog dana službene posjete Republici Armeniji ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se sastao sa ministrom vanjskih poslova Republike Armenije Edwardom Nalbandianom.

Ministar Crnadak je tokom razgovora sa ministrom Nalbandianom naglasio važnost uspostavlјanja intenzivnije saradnje u oblasti ekonomije kao i razvoja parlamentarne saradnje između dviju zemalјa.

Ministar Crnadak je pozvao ministra Nalbandiana da posjeti Bosnu i Hercegovinu u cilјu nastavka intenziviranja saradnje između dvije zemlјe, kako na ekonomskom, tako i na drugim polјima saradnje.

Ministar Nalbandian je istakao potrebu uspostave direktnijeg kontakta na nivou ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Republike Armenije, što bi za cilј imalo bolјi razvoj ekonomskih i institucionalnih odnosa u narednom periodu.

Nakon sastanka ministri Crnadak i Nalbandian su potpisali Sporazum o bezviznom režimu između Bosne i Hercegovine i Republike Armenije za nosioce diplomatskih pasoša nakon čega su dali izjave za medije.

Drugog dana službene posjete Republici Armeniji ministar Crnadak je posjetio Narodnu skupštinu Republike Armenije gdje se sastao sa predsjednikom Narodne skupštine Arom Babloyanom. Ministar Crnadak je tokom razgovora sa predsjednikom Narodne skupštine Babloyanom  naglasio da je uvjeren da će u narednom periodu doći do razvoja saradnje koja bi dovela do unapređenja ekonomskih odnosa između BiH i Republike Armenije kao i do direktnijeg kontakta između parlamenata dvije zemlјe.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Armenije Babloyan je izrazio želјu da u što skorije vrijeme dođe do intenziviranja saradnje između parlamenata Bosne i Hercegovine i Republike Armenije dodavši da je uvjeren da bi takav vid saradnje bio od višestruke koristi za obje zemlјe.