Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
4.8.2017 15:03
Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se sastao sa zamjenikom premijera za reformu pravosuđaa i ministrom inostranih poslova Republike Bugarske Ekaterinom Zaharievom

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se 04.avgusta 2017. godine sa zamjenikom premijera  i ministrom inostranih poslova Republike Bugarske Ekaterinom Zaharievom (Ekaterina Zaharieva).

Nakon sastanka održana je konferencija za štampu, na kojoj su ministri Crnadak i Zaharieva  istakli da su bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Bugarske izuzetno dobri, prijatelјski i bez otvorenih pitanja. Obostrano je naglašena želјa za produblјivanjem ekonomskih odnosa.

Ministar Crnadak istakao je da očekuje dalјi napredak BiH na putu evropskih integracija. S tim u vezi, istakao je očekivanja da će BiH pristupiti Transportnoj zajednici, te da će uskoro popuniti upitnik Evropske komisije. Dodao je da se nada da će tokom bugarskog predsjedavanja Savjetom EU od 01.01.2018. godine Bosna i Hercegovina ispuniti uslove za dobijanje kandidatskom statusa.

Ministar Zaharieva se u obraćanju zahvalila na dobrodošlici, te istakla spremnost da tokom predsjedavanja Savjetom EU Bugarska pruži svu neophodnu pomoć BiH na njenom putu ka EU. Dodala je da će se zalagati i raditi na stvaranju  bolјe komunikacione strukture u regionu Balkana kao osnovnog preduslova bolјeg ekonomskog povezivanja dvije zemlјe, a sve u cilјu pobolјšanja života  i povezanosti stanovništva BiH i Republike Bugarske.

U cilјu smanjenja stepena korupcije u BiH, ponudila je  pomoć  bugarskog ekspertskog tima za borbu protiv korupcije, koji je u zadnje vrijeme postigao značajne uspjehe u Republici Bugarskoj.