Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.7.2017 10:55
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se sa ministrom vanjskih poslova Crne Gore Srđanom Darmanovićem

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se u utorak, 25. jula 2017. godine u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova Crne Gore Srđanom Darmanovićem, koji je 24. i 25. jula 2017. godine boravio u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Susret je započeo radnim sastankom ministara, a nastavljen je potpisivanjem Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o kolokaciji diplomatsko-konzularnih predstavništava, što će u praksi značiti zajedničko korištenje objekata za smještaj DKP-ova radi efikasnije i jeftinije organizacije diplomatske mreže u inostranstvu.
Na konferenciji za medije održanoj nakon potpisivanja Sporazuma, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je naglasio je da su bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Crne Gore na izuzetno visokom nivou, te da dvije zemlje predano rade u pravcu jačanja ekonomske i kulturne saradnje.
Ministar Crnadak je dodao da je saradnja Bosne i Hercegovine i Crne Gore u oblasti prevencije i borbe protiv terorizma na zavidnom nivou, te i ovom prilikom naglasio značaj saradnje zemalja  regiona u ovom domenu.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović je izrazio zadovoljstvo zbog dobre saradnje između dvije prijateljske zemlje, te je dodao da je najbolji pokazatelj tog nivoa saradnje veliki broj potpisanih sporazuma između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Ministar Darmanović je naglasio da bez uspjeha Bosne i Hercegovine na putu europskih integracija nema ni napretka regiona jer Bosna i Hercegovina u tom smislu predstavlja paradigmu uspjeha cijelog regiona, te je dodao da će Crna Gora podržati BiH u njenim opredjeljenjima, nezavisno od toga da li će jedan od ciljeva biti i članstvo BiH u NATO-u.
Ministar Darmanović je na kraju obraćanja predstavnicima medija istaknuo značaj saradnje zemalja Zapadnog Balkana, kako u ekonomskom i kulturnom domenu, tako i u domenu borbe protiv terorizma.