Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.5.2017 10:00
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjelovao na konferenciji „Zapadni Balkan u trenutnom evropskom kontekstu“

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjelovao je na konferenciji  „Zapadni Balkan u trenutnom evropskom kontekstu“ koja je održana 29. maja 2017. godine u Stockholmu u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Švedske i Predstavništva Evropske komisije u Stockholmu.

Na konferenciji su sudjelovali i ministrica vanjskih poslova Kraljevine Švedske Margot Wallström, zamjenik generalnog direktora za EU proširenje Maciej Popowski i visoki dužnosnici ministarstava vanjskih poslova/evropskih integracija šest zemalja Zapadnog Balkana.

Zamjenik ministra Brkić je u okviru prezentacija zvaničnika ministarstava zemalja Zapadnog Balkana govorio o trenutnoj političkoj situaciji i procesu integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, te  sudjelovao u panel diskusiji o aktualnoj situaciji na Zapadnom Balkanu, regionalnoj saradnji i EU integracijama.

Kada je riječ o evropskim integracijama, zamjenik ministra Brkić je istaknuo da u Bosni i Hercegovini postoji konsenzus u tom pogledu i naglasio da je 2016. godina bila vrlo uspješna za evropski put Bosne i Hercegovine. Obavijestio je o aktivnostima na davanju odgovora iz Upitnika Evropske komisije koji je uručen Bosni i Hercegovini 9. decembra prošle godine. Naglasio je da je napredak BiH na evropskom putu rezultat vrlo ozbiljnog, složenog i zahtjevnog rada, osobito s obzirom na činjenice da je taj proces dugo vremena bio blokiran i da je u provedbi Reformske agende bilo nekoliko zahtjevnih uvjeta koje je trebalo ispuniti. Istaknuo je da su institucije Bosne i Hercegovine vjerodostojne i sposobne odgovoriti na najzahtjevnije izazove na putu ka evropskim integracijama.

Govoreći o regionalnoj saradnji i Berlinskom procesu zamjenik ministra Brkić je naglasio čvrstu opredijeljenost BiH za jačanje regionalne saradnje i unapređenje dobrosusjedskih odnosa, te informirao o pripremama BiH za predstojeći Samit EU - Zapadni Balkan koji će biti održan 12. jula u Trstu, izrazivši nadu da će Samit rezultirati dobrim odlukama za BiH.