Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.5.2017 12:14
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se 19. maja 2017. godine u Nikoziji sastao sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se 19. maja 2017. godine u Nikoziji sastao sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim.

Glavne teme sastanka su bile razvoj bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije, sa posebnim naglaskom na ekonomske odnose i vanjskotrgovinsku razmjenu, kao i na političku situaciju u Bosni i Hercegovini i u regionu zapadnog Balkana.

Tokom razgovora, ministar Crnadak je istakao značaj podrške koju Ruska Federacija, koja je članica Vijeća za implementaciju mira, daje Daytonskom sporazumu i potrebi za postizanjem unutrašnjeg dogovora u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je naglašeno da Ruska Federacija poštuje opredjeljenje Bosne i Hercegovine da se pridruži Evropskoj uniji, te da cijeni odluku svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini da se istovremeno razvijaju dobri odnosi sa Ruskom Federacijom. Ministri su zajednički konstatovali da najvažniji segment saradnje u narednom periodu treba da bude ekonomija i veća vanjskotrgovinska razmjena, te je konstatovan veliki značaj sastanka Međudržavne komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju između Bosne i Hercegovine i Rusije, koji je nakon duže pauze održan 17. maja 2017. godine u Moskvi.

Ministar Crnadak se zahvalio ministru Lavrovu za potpisivanje Sporazuma o klirinškom dugu Ruske Federacije prema Bosni i Hercegovini, u iznosu od 125 miliona dolara, jer je Bosna i Hercegovina jedina zemlјa na prostoru bivše Jugoslavije kojoj će taj dug biti isplaćen u gotovom novcu.

Ministar Crnadak je također informirao ministra Lavrova da je procedura ratifikacije ovog sporazuma u institucijama Bosne i Hercegovine okončana.

Ministri su razgovarali i o drugim oblastima saradnje, a ministar Crnadak je posebno istakao značaj odluke Vlade Ruske Federacije da u školskoj 2016/2017 godini dodijeli 40 državnih stipendija studenima iz Bosne i Hercegovine.

Tokom susreta, ministri Lavrov i Crnadak razgovarali su i o političkoj i sigurnosnoj situaciji u regionu zapadnog Balkana, te je potvrđeno da je Ruska Federacija izuzetno zainteresirana za dugoročnu stabilnost i prosperitet cijelog regiona.

Download video materijala.