Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
5.5.2017 16:52
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se s ministricom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Margot Wallström

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se 5. svibnja 2017. godine u Sarajevu s ministricom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Margot Wallström, koja boravi u jednodnevnoj radnoj posjeti BiH.
Nakon sastanka koji je održan u zgradi Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine,  ministri Crnadak i Wallström održali su konferenciju za medije.

Ministar Crnadak je poželio dobrodošlicu ministrici Wallström i još jednom njoj osobno i švedskom narodu izrazio sućut zbog terorističkog napada koji se dogodio 7. travnja u centru Štokholma. Istaknuo je da je Švedska veliki prijatelj Bosni i Hercegovini koji daje snažnu podršku ispunjenju najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva BiH. Upoznao je ministricu s procesom popunjavanja Upitnika Europske komisije podsjetivši da je cilj BiH dobivanje statusa kandidata za EU do kraja ove ili početkom iduće godine. Zamolio je ministricu da unutar institucija EU učini sve što je moguće da razdoblje od predaje odgovora na pitanja do odluke o kandidacijskom statusu za BiH bude što kraći.

Budući da u BiH postoji problem visoke stope nezaposlenosti, osobito među mlađom populacijom, ministar Crnadak je razgovarao s ministricom Wallström o budućim projektima koje bi Švedska financirala u BiH koji bi bili usmjereni na jačanje poduzetništva mladih.

Ministri su razgovarali i o suradnji u borbi protiv terorizma budući da se radi o opasnosti koja prijeti svima i koja će zahtijevati još veći rad i suradnju u budućnosti.

Ministrica Wallström je naglasila da je Švedska zagovornik proširenja Europske unije i europskog puta BiH.  Istaknula je da je put ka EU težak ali da će koristi za BiH biti višestruke prije svega u oblastima ekonomije, tržišta rada i vladavine prava. Istaknula je zabrinutost nacionalističkom retorikom koja se u posljednje vrijeme čuje u BiH i zemljama regije i istakla da treba poduzeti sve da se ovakve pojave izbjegnu. Dodala je da BiH mora gledati u budućnost naročito kada je riječ o mladim ljudima i brinuti o njihovoj perspektivi. Podcrtala je značaj regionalne suradnje koja je, kako je istakla, ključna za prosperitet naše regije.

Ministri su tijekom sastanka razgovarali i o ekonomskoj suradnji, multilateralnim pitanjima, situaciji u regiji i Europskoj uniji.