Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
5.4.2017 8:56
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se sa državnom sekretarkom Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije Darjom Bavdaž Kuret

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sastao se na bilateralnim konsultacijama 19. aprila 2017. godine sa državnom sekretarkom Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije Darjom Bavdaž Kuret u Ljubljani.

Na konsultacijama razgovarano je o bilateralnim odnosima dvaju zemalja, regionalnoj saradnji te evropskom putu BiH. Sagovornici su se složili da su bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije tradicionalno dobri i prijateljski te izrazili uvjerenje da će se dosadašnja dobrosusjedska i uspješna bilateralna saradnja između Slovenije i BiH, u svim aspektima, nastaviti i dalje izgrađivati i jačati. Pozdravili su dosadašnje susrete na visokom i najvišem nivou i razgovore na marginama multilateralnih skupova koji potvrđuju da su dvije države posvećene razvoju najboljih mogućih odnosa i što boljoj regionalnoj saradnji.

Zamjenik Brkić istaknuo je da prijateljski i srdačni politički odnosi predstavljaju dobar osnov za jačanje postojećih i dalje razvijanje ekonomskih odnosa. Izrazio je očekivanje da će u narednom periodu, realizacijom najavljenih i započetih aktivnosti, biti nastavljen pozitivan trend direktnih stranih investicija iz Republike Slovenije. Također je istaknuo zainteresovanost Bosne i Hercegovine za unapređenje saradnje u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, klimatskih promjena, nafte i naftnih derivata i građevinske industrije, te izrazio interes za nastavak organizovanja poslovnih susreta privrednika dvije države.

Zamjenik Brkić je informisao sagovornike o napretku BiH na putu ka evropskim integracijama ističući 2016. godinu kao izuzetno uspješnu u ovom procesu, te zahvalio R Sloveniji na pruženoj podršci posebno prilikom razmatranja zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji na sastanku Vijeća za opće poslove u oktobru 2016. godine. Naglasio je opredijeljenost BiH daljem jačanju regionalne saradnje i daljem unapređenju dobrosusjedskih odnosa kao i saradnji na području Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU. BiH je odlučna da promoviše mir, stabilnost, sigurnost i prosperitet u regionu i globalno, opredijeljena je za produbljivanje saradnje u oblasti odbrane i sigurnosti, te saradnje na planu integracije regiona u evro i evroatlantske strukture, naveo je zamjenik ministra Brkić prigodom razgovora.

Državna sekretarka Bavdaž Kuret je istaknula da Slovenija podržava napore koje BiH čini u procesu priključenja EU uz napomenu da je ispunjavanje Upitnika Evropske komisije biti prva provjera funkcionisanja mehanizma koordinacije. Također, je navela da će Slovenija i dalje ostati advokat regiona, ali i BiH na putu ka EU. Izrazila je nadu da će BiH donijeti Energetsku strategiju po uzoru na Okvirnu strategiju prometa BiH. Državna sekretarka je predložila uspostavu mješovite komisije za ekonomsku saradnju dvije zemlje u cilju jačanja i unapređenja saradnje BiH i Slovenije.