Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
5.4.2017 14:30
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se sastao sa državnim sekretarom za vanjske i Commonwealth poslove Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Borisom Johnsonom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se 5. aprila 2017. godine u Sarajevu sa državnim sekretarom za vanjske i Commonwealth poslove Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Borisom Johnsonom. Nakon sastanka ministar Crnadak i državni sekretar Johnson su dali izjave za medije.

Ministar Crnadak je istaknuo da Ujedinjeno Kraljevstvo, iako napušta Evropsku uniju nakon Brexita, ne napušta Evropu i ostaje za nas veoma važan partner i prijateljska zemlja sa kojom nastavljamo da razvijamo i unapređujemo odnose. Dodao je da UK kao jedna od najznačajnijih zemalja u Evropi i svijetu, ostaje u prioritetima vanjske politike BiH. Iskazao je zadovoljstvo da je državni sekretar našao vrijeme da dođe u BiH nakon što su se sreli prošle godine u New Yorku.

Razgovarano je i o situaciji u BiH i regiji i naglašeno da je za BiH od ogromnog značaja što Ujedinjeno Kraljevstvo zadržava fokus na BiH i Zapadnom Balkanu, što potvrđuje i činjenica da će London naredne godine biti domaćin pete konferencije o Zapadnom Balkanu. Također je razgovarano o jačanju ekonomske suradnje i vanjskotrgovinskih odnosa. Ministar Crnadak je izrazio nadu da će uskoro organizirati skijanje na nekoj od naših planinskih ljepotica i pozvao državnog sekretara na Jahorinu na skijanje.

Ministar Crnadak je istaknuo potrebu da se postigne još snažnija ekonomska suradnja između dvije zemlje, odnosno još više investicijskih i trgovinskih aktivnosti i da ukupna trgovinska razmjena između dvije zemlje, koja iznosi oko 100 miliona eura, treba da bude još veća. Najavljeno je i održavanje drugog investicijskog biznis foruma u Londonu koji je planiran za septembar ove godine od kojeg se očekuje, kako je kazao ministar Crnadak da bude jedna vrsta dodatne snage za nove investicije i poslove UK firmi u BiH. 

Ministar Crnadak je istaknuo da je važno što je UK podrška Bosni i Hercegovini  prije svega koncentrirana na ekonomiju, razvoj poslovnog ambijenta i vladavinu prava i dodao da je dogovoreno da će i naglasak i ubuduće biti na tome.

Državni sekretar Johnson je je istaknuo da UK napušta Evropsku uniju, ali ne i Evropu, te da ostaju potpuno predani sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu našega kontinenta. Istaknuo je da su također predani sigurnosti, prosperitetu i stabilnosti Bosne i Hercegovine. Državni sekretar je naglasio da je BiH prelijepa zemlja koja ima veliki potencijal dodajući da je od ključne važnosti razvoj poduzetništva.

Istaknuo je da njegovo iskustvo kao gradonačelnika Londona, gdje je 80 posto ekonomije u privatnom sektoru, pokazuje da većina njih dolazi od start-up-a, posebno u tehničkom i IT sektoru, i dodao da je siguran da u tom smislu postoji partnerstvo koje možemo ohrabriti između BiH i Ujedinjenog Kraljevstva za razvoj kompanija. Naglasio je da su ekonomske reforme od ključne važnosti i da zato UK pomaže BiH sa finansiranjem izrade energetske strategije. Dodao je da bi ministar Crnadak i on osobno željeli da se postigne stvaranje jedne nove platforme za nova ulaganja.