Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.3.2017 15:43
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Češke Republike Jakubom Dürrom

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se 24. marta 2017. godine u Sarajevu sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Češke Republike Jakubom Dürrom.

Teme razgovora su bile proces evropskih i evroatlantskih integracija BiH i potpora Češke Republike, saradnja u regiji i bilateralni odnosi između dvije zemlje.

Zamjenik ministra Josip Brkić informirao je češkog kolegu o izazovima i perspektivama BiH na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u. Naglasio je opredijeljenost BiH daljnjem jačanju dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, posebice učešću u aktivnostima u okviru Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorice. Istaknuo je da BiH ima velika očekivanja od predstojećeg Samita u Trstu koji će biti održan u julu ove godine i dodao da je u cilju adekvatne pripreme i zajedničkog nastupa za Samit, prošlog tjedna u Sarajevu održan sastanak premijera Zapadnog Balkana (WB6).

Informirao je o izazovima s kojima se BiH suočava u procesu odgovaranja na pitanja iz Upitnika i dodao da je usprkos svemu moguće postići cilj, da odgovori do kraja maja budu dostavljeni Evropskoj komisiji. Istaknuo je nadu da će potom, tijekom estonskog predsjedavanja Vijećem EU, BiH dobiti odgovor od Komisije, te zatražio potporu i Češke u nadolazećem periodu. Podsjetio je da je cilj Bosne i Hercegovine stjecanje statusa zemlje kandidata za članstvo do kraja ove godine. Naglasio je da, u cilju održanja političke stabilnosti i demokratskog razvitka, EU ne bi trebala zanemariti BiH i Zapadni Balkan, te da EU i dalje ima snažan utjecaj u regionu i da je evropska perspektiva snažan podsticaj za provedbu reformi.

Govoreći o evroatlantskom putu BiH, zamjenik ministra Brkić koji je i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces BiH, je istaknuo da Bosna i Hercegovina nastoji ispuniti preostali uvjet iz Tallinna - registracija perspektivne nepokretne vojne imovine - kako bi Savez mogao što prije donijeti odluku o aktiviranju Akcijskog plana za članstvo (MAP). Podcrtao je da je integracija zemalja Zapadnog Balkana u NATO od suštinskog značaja za sigurnost i stabilnost na ovim prostorima i istaknuo očekivanje potpore Češke za što skoriju aktivaciju MAP-a, naglasivši da će BiH nastaviti doprinositi NATO vođenim mirovnim operacijama i razvijati partnerske odnose sa Savezom.

Zamjenik ministra Brkić je zahvalio za razvojnu pomoć koju Češka već godinama realizira u BiH, prije svega kroz projekte za vodosanitaciju, javnu administraciju i civilni sektor.

Zamjenik ministra Dürr je naglasio da Fond za Zapadni Balkan koji su ustanovile zemlje članice Višegradske skupine - V4 (Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska) predstavlja najkonkretniju i najpraktičniju pomoć i izraz je iskrene želje da se pomogne ovoj regionu. Ponovio je potporu svoje zemlje evropskim i evroatlantskim aspiracijama BiH.