Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
23.3.2017 10:57
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje u Washingtonu na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Globalne koalicije u borbi protiv Islamske države (ISIL)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, na poziv američkog državnog sekretara Rexa W. Tillersona, učestvuje 22. marta 2017. godine na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Globalne koalicije u borbi protiv Islamske države (ISIL), koji se održava u Washingtonu.

Skup je organizovan u cilju rezimiranja dosadašnjih rezultata ostvarenih zajedničkim koordiniranim aktivnostima zemalja članica Globalne koalicije te unapređenja buduće saradnje kroz usaglašavanje konkretnih aktivnosti kako pojedinih zemalja članica Koalicije, tako i same Koalicije.

Ministar Crnadak u svom obraćanju naglasio je da BiH nastavlja angažman i u okviru Globalne koalicije protiv svih oblika terorizma i radikalizma, posebno protiv Islamske države. Ministar je informisao učesnike konferencije da u 2016. godini nije zabilježen nijedan odlazak na strana ratišta iz BiH, te da svi nivoi vlasti u BiH ostaju posvećene borbi protiv radikalizma i terorizma u BiH.

Na samom početku konferencije ministar Crnadak sastao se sa državnim sekretarom SAD-a Rexom W. Tillersonom, a tokom konferencije imao je i kratke susrete sa ministrima vanjskih poslova Republike Italije Angelinom Alfanom, Austrije Sebastianom Kurtzom i Islamske Republike Afganistana Salahuddinom Rabbaniem.

U drugom dijelu konferencije ministar Crnadak će učestvovati na radnom ručku koji organizuje državni sekretar Tillerson za šefove delegacija zemalja članica Globalne koalicije.

U nastavku posjete Washingtonu, ministar Crnadak će imati odvojene sastanke u Vijeću za nacionalnu sigurnost i Ministarstvu odbrane Sjedinjenih Američkih Država.