Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
14.10.2021 15:09
VD sekretara MVP Bakir Sadović primio u oproštajnu posjetu apostolskog nuncija u BiH nadbiskupa Luigija Pezzuta

Vršilac dužnosti sekretara Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bakir Sadović primio je 14. oktobra 2021. godine u ime MVP BiH u oproštajnu posjetu apostolskog nuncija u BiH nadbiskupa Luigija Pezzuta, koji je i doajen diplomatskog kora u našoj zemlji.

Na sastanku je razgovarano o situaciji u BiH, bilateralnim odnosima BiH i Svete Stolice, evropskoj perspektivi regije Zapadnog Balkana kao i drugim aktuelnim pitanjima.

Tom prilikom istaknuto je da su odnosi Bosne i Hercegovine i Vatikana izuzetno dobri i prijateljski, uz visok nivo razumijevanja i uvažavanja. Naglašen je značaj podrške koji Sveta Stolica pruža multietničnosti, suživotu i ravnopravnosti svih naroda u BiH kao i procesu evropskih integracija. Razmijenjena su mišljenja o daljnjoj provedbi Temeljnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice te formiranju i radu Mješovite komisije za provedbu tog ugovora. Na sastanku je bilo riječi i o koracima koje je potrebno preduzeti kako bi se osigurala trajna stabilnost i sigurnost i tako spriječio odlazak mladih iz BiH.

VD sekretara Sadović je zahvalio nadbiskupu Pezzutu na doprinosu jačanja međudržavnih veza i prijateljstva Bosne i Hercegovine i Svete Stolice, koje svj edoči njegovoj posvećenosti i predanosti misiji, te mu poželio dobro zdravlje i sreću u budućnosti.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.