Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
9.6.2021 13:01
25. godišnjica potpisivanja Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turkoviću učestvovat će 14. juna 2021. godine, u povodu obilježavanja 25. godišnjice potpisivanja Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja, na svečanoj sjednici Subregionalne konsultativne komisije (u video formatu). Na sjednici će se visoki predstavnici država strana i međunarodne zajednice osvrnuti na proteklih četvrt vijeka primjene Sporazuma.

Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja, koji je postao jedan od ključnih mehanizama za očuvanje i unapređenje bezbjednosti i stabilnosti u regiji jugoistočne Evrope, potpisan je prije 25 godina, 14. juna 1996. godine u Firenci. Sporazum je dio vojne dimenzije Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Daytonski sporazum), član IV  Aneks 1B.
Uspostavio je režim nadzora naoružanja, s ciljem smanjenja broja naoružanja na dogovoren nivo, između Republike Hrvatske, tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Sporazum sadrži konkretna numerička ograničenja za pet kategorija naoružanja (borbeni tenkovi, oklopna borbena vozila, artiljeriju kalibra 75 mm i više, borbeni avioni i jurišni helikopteri), odredbe o mehanizmu nadzora kroz režim inspekcija, razmjene informacija i verifikacije. Od 2006. godine države strane Sporazuma su: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Republika Hrvatska i Republika Srbija.

U 25 godina provedbe Sporazuma uništeno je ukupno 10.292 komada oružja; provedeno je 476 misija, 776 inspekcija i 129 inspekcija redukcije naoružanja; smanjen je broj objekata inspekcije i broj inspekcijskih kvota; oko 1.300 asistenata i 140 gostiju posmatrača iz 29 država članica OSCE svojim je učešćem podržalo provedbu inspekcija. Čak i u vanrednim okolnostima uzrokovanima COVID-19 krizom, zbog koje nije bilo moguće provoditi verifikacijske aktivnosti na terenu, države strane održale su niz sastanaka u video formatu s ciljem održavanja postignutog nivoa saradnje i transparentnosti.

Danas, kada se suočavamo sa značajnim izazovima po međunarodnu bezbjedonosnu arhitekturu i gašenje nekih od mehanizama nadzora naoružanja uspostavljenih tokom Hladnog rata, ovaj Sporazum prepoznat je kao jedinstven zbog kontinuirane primjene dogovorenih obaveza. Iskustvo i naučene lekcije tokom 25 godina njegove primjene mogu biti doprinos raspravama o budućnosti kontrole konvencionalnog naoružanja na prostoru Evrope. Sporazum je prvi i do sada jedini uspješno primijenjen mehanizam nadzora konvencionalnog naoružanja u svijetu. Njegova posebnost prepoznata je i od strane međunarodne zajednice, kako kroz upućivanje brojnih gostiju posmatrača u inspekcijske misije, tako i učešćem stranih polaznika na kursevima i aktivnostima koje se bave provedbom Sporazuma.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.