Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
18.2.2021 19:34
Održan virtuelni sastanak predstavnika Generalnog sekretarijata Vijeća Evrope i Ministarstva vanjskih poslova BiH povodom implementacije Sejdić-Finci grupe presuda u našoj zemlji

Pomoćnik ministrice za multilateralne poslove ambasador Almir Šahović, u ime zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisere Turković, učestvovao je 18. februara 2021. godine na online konsultacijama sa predstavnicima Generalnog sekretarijata Vijeća Evrope povodom implementacije Sejdić-Finci grupe presuda u našoj zemlji.

Delegaciju Vijeća Evrope predvodio je generalni direktor za ljudska prava i vladavinu zakona Christophe Poirel.

U obraćanju predstavnicima Vijeća Evrope, u ime ministrice Turković i Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, ambasador Šahović je između ostalog podsjetio da je ministrica Bisera Turković u martu 2020. godine pred Komitetom ministara VE u Strazburu ponovila svoju ličnu predanost pronalaženju odgovarajućeg rješenja za implementaciju presude Sejdić-Finci.

„Stvoren je pozitivan zamah nakon uspješne implementacije presude koja se odnosila na izbore u Mostaru. Izuzetno smo zainteresirani za aktivnu podršku stručnjaka iz Vijeća Evrope, posebno Venecijanske komisije u ovom procesu. Smatramo da je izuzetno važno da početna osnova za reformu izbornog zakonodavstva bude presuda Evropskog suda za ljudska prava u navedenom slučaju. Otvoreni smo i spremni započeti proces reforme izbornog zakonodavstva, ali uz puno poštivanje Evropske konvencije o ljudskim pravima i odluka Evropskog suda za ljudska prava“, istakao je ambasador Šahović.

Predstavnici Generalnog sekretarijata Vijeća Evrope su danas održali virtuelni sastanak i sa predstavnicima drugih državnih i pravosudnih institucija u našoj zemlji.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.