Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
4.9.2019 10:55
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao na 14. bledskom strateškom forumu

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao je na 14. bledskom strateškom forumu 2019 koji se pod nazivom „Izvori (ne)stabilnosti“ održao 3. i 4. septembra 2019. godine u Bledu, Republika Slovenija.

Ministar je govorio na panelu o Zapadnom Balkanu na temu “Evropeizacija, demokratizacija, zajednička odgovornost”, a tokom trajanja Foruma održao je i niz bilateralnih susreta.

U obraćanju na panelu posvećenom Zapadnom Balkanu, ministar Crnadak je istakao da je za region najvažnije da se u narednom periodu što snažnije insistira na provođenju evropskih standarda i kriterija i što bržem provođenju reformi, kako bi se region u najkraćem roku pripremio za članstvo u Evropskoj uniji.

On je naglasio da je paralelno s tim u zemljama članicama potrebno stvoriti atmosferu da prostor Zapadnog Balkana treba da se integrira u EU mnogo ranije nego što se to spominje u zvaničnim dokumentima. Govoreći o situaciji u BiH, ministar Crnadak je istakao da je najvažnija tema formiranje Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH. On je upoznao učesnike Foruma da su SNSD, SDA i HDZ preuzele odgovornost za formiranje vlasti, da je nakon 10 mjeseci pregovaranja postignut sporazum i da se i on, ali i cjelokupna javnost nadaju da će sporazum biti proveden u predviđenom roku, koji ističe 5. septembra.

Ministar je rekao da je najvažniji vanjskopolitički prioritet BiH da postane članica EU i da to treba da bude glavno strateško opredjeljenje i nove vlasti, bez obzira kada će biti formirana.

Ministar Crnadak je na marginama Foruma na Bledu održao i bilateralni sastanak sa Matthewom Palmerom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Evroaziju i specijalnim predstavnikom SAD-a za Balkan. Tokom razgovora potvrđena je želja SAD-a da budu podrška BiH u provođenju reformi i nastavku evropskog puta.

Također, naglašeno je da je za SAD od velike važnosti da javnost u BiH u potpunosti razumije da ANP ne podrazumijeva članstvo, te da se u ovom trenutku uopće ne raspravlja o članstvu u NATO.

Ministar je uputio čestitku Palmeru povodom imenovanja na funkciju specijalnog predstavnika SAD za Balkan i pozvao ga da uskoro posjeti BiH.
Ministar Crnadak imao je i niz drugih bilateralnih susreta na Bledu, među kojima i sa predstavnicima Evropske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) Jean-Christopherom Belliardom i Pedrom Serranom.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.