Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
10.7.2019 15:25
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao na Globalnoj konferenciji o slobodi medija u Londonu

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao je danas, 10. jula 2019. godine, na Globalnoj konferenciji o slobodi medija, koja se održava u Londonu. Na Konferenciji učestvuje više od 70 ministara, kao i veliki broj predstavnika medija, nevladinih organizacija i civilnog sektora iz cijelog svijeta.

Ministar Crnadak obratio se učesnicima Globalne konferencije o slobodi medija u okviru panela o Zapadnom Balkanu, koji je otvorio britanski ministar za Evropu Alan Dankan.

U svom obraćanju, ministar Crnadak je posebno istakao značaj javnih RTV servisa i potrebe da oni budu oslobođeni političkog pritiska i nepristrasni. “U poslјednjem izvještaju Kancelarije OSCE-a za demokratske institucije i lјudska prava (ODIHR), koji se odnosi na Opšte izbore u BiH iz oktobra 2018. godine, pominje se problem javnih emitera, a posebno je istaknuto da je RTRS jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske direktno podržavao u odnosu na drugog, ali i pojedine političke partije u odnosu na druge, čime je ostvaren direktan medijski uticaj na rezultate samih izbora”, naveo je ministar i istakao da je u BiH nemoguće očekivati fer i poštene izbore ukoliko ne dođe do promjene u uređivačkim politikama javnih servisa, kao i njihove depolitizacije.

Takođe, ministar je rekao da smatra posebno važnim ulogu Evropske unije i OSCE-a, koji trebaju odlučnije instistirati na poštovanju profesionalnih standarda, kvalitetnoj informisanosti građana i ostvarivanju punih medijskih sloboda u BiH. Kao drugi problem ministar je istakao bezbjednost novinara, koji su često izloženi napadima, a bez odgovarajućih reakcija nadležnih organa, ali i problem netransparentnosti vlasničkih struktura medija.
 
Ministarstvo vanjskih poslova BiH će predložiti Vijeću ministara BiH i Predsjedništvu BiH uklјučivanje BiH u Globalni fond za zaštitu medijskih sloboda i izradu Godišnjeg akcionog plana za unapređenje stanja u ovoj oblasti. Ministar Crnadak će početkom avgusta organizovati sastanak sa predstavnicima medija i udruženja novinara u BiH, kako bi im bili predstavlјeni inicijative i zaklјučci Globalne konferencije o slobodi medija i kako bi se pronašli najbolјi načini za njihovu primjenu u BiH.
 
Druga Globalna konferencija o slobodi medija će biti održana 2020. godine u Kanadi.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.