Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
28.6.2019 16:03
Ambasador BiH u Republici Italiji Slavko Matanović predao akreditivna pisma predsjedniku Republike Italije Sergiou Mattarelli

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Italiji Slavko Matanović predao je 27. juna 2019. godine akreditivna pisma  predsjedniku Republike Italije Sergiou Mattarelli na svečanoj ceremoniji u Predsjedničkoj palati Quirinale u Rimu.
 
Tokom razgovora koji je održan nakon ceremonije, ambasador Matanović je kazao da je Bosna i Hercegovina zainteresirana za dalje unaprijeđenje  bilateralnih odnosa naših zemalja, naglasivši da su gospodarstvo, transport, poljoprivreda, turizam, te primjena novih tehnologija, neke od oblasti gdje bi se ta saradnja mogla unaprijediti.
 
Izražavajući spremnost za daljim jačanjem bilateralnih odnosa Italije i BiH, predsjednik Mattarella je, podsjetio na to da su dosadašnji bilateralni odnosi Italije i BiH veoma dobri, bez otvorenih pitanja. U tom kontekstu, naglašen je značaj spoljnotrgovinske razmjene između naših zemalja. Italija je među vodećim trgovinskim partnerima BiH, a pored toga, nastavlja i pružati podršku BiH i u evroatlanskim procesima, te ohrabrivati BiH u sprovođenju političko-ekonomskih reformi koje će doprinjeti  procesu stabilizacije i pridruživanja BiH  Evropskoj uniji. Izražavajući interes Republike Italije za jačanje regionalne saradnje i rad regionalnih organizacija, predsjednik Mattarella je izrazio i podršku aktivnostima  Bosne i Hercegovine u regionalnim incijativama, poput Jadransko-jonske i Srednjevropske incijative.

Zahvaljujući se ambasadoru Matanoviću na prenesenim pozdravima iz  Predsjedništva BiH,  predsjednik   Mattarela  je izrazio volju da u skoroj budućnosti  posjeti Bosnu i Hercegovinu.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.