Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
28.11.2018 16:25
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić primio u oproštajnu posjetu ambasadoricu Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio je u oproštajnu posjetu 28. novembra 2018. godine ambasadoricu Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo.

Na sastanku je razgovarano o odnosima dvije zemlje, aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, aktivnostima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i  procesu pristupanja Bosne i Hercegovine toj organizaciji.

Tokom razgovora zamjenik ministra Brkić zahvalio je na pomoći koju Narodna Republika Kina pruža Bosni i Hercegovini tokom dva desetljeća. Tom prilikom izraženo je zadovoljstvo uzlaznom putanjom političkih odnosa između BiH i Kine i činjenicom da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja. Naglašeno je i kako je u posljednje vrijeme došlo do intenzivisanja saradnje, posebno na ekonomskom planu.  Zamjenik Brkić je pozdravio zainteresovanost Kine da na Međunarodnom sajmu privrede Mostar 2019. godine učestvuje kao zemlja partner, što će biti dodatni poticaj jačanju odnosa BiH i Kine.

Ambasadorica Bo je istaknula da odnosi između dviju država bilježe veliki napredak, posebno kada je riječ o privrednoj i turističkoj saradnji, zahvaljujući stupanju na snagu Sporazuma između BiH i NR Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša. Naglasila je i sve veću zainteresovanost ulaganja kineskih tvrtki u BiH, sa naglaskom na infrastrukturne projekte. Kineska ambasadorica je izrazila nadu da će BiH uskoro postati članicom Svjetske trgovinske organizacije (WTO). Na kraju razgovora zahvalila je zamjeniku Brkiću i Ministarstvu vanjskih poslova BiH na saradnji i podršci koju je imala tokom mandata u BiH.

Zamjenik Brkić je poželio ambasadorici Bo uspjeh u budućem radu.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.