Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
12.6.2018 14:23
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sastao se sa političkim direktorom u Saveznom ministarstvu za Evropu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije Alexanderom Marschikom

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić primio je 12. juna 2018. godine u posjetu političkog direktora u Saveznom ministarstvu za Evropu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije Alexandera Marschika.

Razgovarano je, između ostalog, o prioritetima austrijskog predsjedavanja EU, evropskim i evroatlantskim integracijama BiH, političkoj situaciji u BiH, regionalnim odnosima i problemu migranata.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo prijateljskim i vrlo razvijenim odnosima Bosne i Hercegovine i Austrije koji bilježe napredak u svim područjima saradnje. Zamjenik ministra Brkić istakao je da je integracijski put BiH put jačanja evropskih vrijednosti u BiH, te se zahvalio na podršci Austrije u procesu evropskih i evroatlantskih integracija BiH. Naglasio je da ideja perspektive članstva u EU ujedinjuje regiju te da evropske integracije osiguravaju mir i stabilnost.

Politički direktor u Saveznom ministarstvu za Evropu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije Alexander Marschik upoznao je zamjenika Brkića s prioritetima austrijskog predsjedavanja Vijećem EU koje Austrija od 1. jula 2018. godine preuzima od Bugarske. Austrijski prioriteti tokom predsjedavanja Vijećem EU pod motom Evropa koja štiti biće sigurnost i borba protiv ilegalne migracije, očuvanje konkurentnosti kroz digitalizaciju i stabilnost u susjedstvu (posebno pretpristupni proces Zapadnog Balkana u EU). Naglasio je da Austrija podržava evropsku perspektivu BiH i cijele regije te da je integriranje Zapadnog Balkana u EU jedan od osnovnih vanjsko-političkih ciljeva Austrije. Poručio je da će sigurnost u regiji omogućiti sigurnost i u drugim područjima, kako ekonomskom tako i u socijalnom kontekstu. Tokom sljedećih 6 mjeseci austrijsko predsjedavanje EU ima za cilj da se o aktuelnim pitanjima članicama EU na sastancima na visokom nivou priključe i zemlje Zapadnog Balkana.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić izrazio je velika očekivanja BiH od austrijskog predsjedavanja Vijećem EU jer BiH austrijsko predsjedavanje vidi kao pozitivnu platformu za pristup zemalja Zapadnog Balkana EU. Tokom predsjedavanja očekuje se pozitivno mišljenje EK za BiH. Informisao je sagovornika o aktivnostima BiH na putu ka Evropskoj uniji, ocijenivši kako veliki značaj za sigurnost i stabilnost regije ima uključenje naše zemlje u evropske tokove. Naglasio je da bi se pozitivni trend u ispunjavanju kriterija za članstvo u EU najviše odrazio na građane BiH jer BiH pripada Evropskoj uniji.

Razmijenjena su i mišljenja o aktuelnoj situaciji u BiH i nužnosti izmjene Izbornog zakona BiH. Sagovornici su se saglasili da je neophodno što prije iznaći rješenje kako bi se izmijenio Izborni zakon i omogućila provedba rezultata predstojećih Općih izbora, na temelju odluke Ustavnog suda BiH.

Zamjenik ministra Brkić, koji je i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces BiH, izvijestio je tokom razgovora i o procesu pristupanja BiH u NATO, ispunjavanju preostalih uvjeta za aktivaciju MAP-a, što bi predstavljalo dodatni mehanizam saradnje BiH i NATO-a i poticaj ostalim reformskim procesima u BiH kao i  pozitivnu integracijsku poruku za BiH.

Na sastanku je razgovarano i o porastu broja migranata i novim migrantskim rutama u regiji te mogućim koracima kako se ne bi ponovila migrantska kriza iz 2015. godine.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.