Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
4.5.2018 16:24
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se sa ambasadoricom Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas, 4. maja 2018. godine, sa ambasadoricom Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo. Sastanak je održan u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Tokom sastanka, ambasadorica Bo je ministru Crnadku predala treću notu, kojom se potvrđuje da će Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša stupiti na snagu 29. maja 2018. godine.

Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša potpisan je 27. novembra 2017. godine u Budimpešti. Ovim sporazumom propisano je da državljani obiju strana mogu bez vize ulaziti i boraviti na teritoriji druge države do 90 dana, u bilo kojem periodu od 180 dana. Kineska strana je u decembru 2017. godine obavijestila Ambasadu Bosne i Hercegovine u Pekingu da je proces ratifikacije na njihovoj strani završen. Sporazum je u Bosni i Hercegovini ratifikovan i objavljen u Službenom glasniku BiH 27. aprila 2018. godine. Ministarstvo vanjskih poslova BiH je o tome obavijestilo kinesku ambasadu 30. aprila 2018. godine. Sporazumom je regulisano da će isti stupiti na snagu 30 dana nakon prijema posljednjeg pismenog obavještenja da su ispunjene unutrašnje zakonske procedure za stupanje Sporazuma na snagu. S obzirom na to da je nota Ministarstva vanjskih poslova BiH primljena u Ambasadi NR Kine 30. aprila 2018. godine, u trećoj noti koju je ambasadorica Kine danas uručila ministru, kao datum stupanja Sporazuma na snagu utvrđen je 29. maj 2018. godine

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.