Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
4.4.2018 10:39
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak sastao se sa potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Marijom Pejčinović Burić

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se 4. aprila 2018. godine, sa potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Marijom Pejčinović Burić. Sastanak i održan u prostorijama Ministarstva vanjskih poslova BiH u Sarajevu.

Tema sastanka ministara bili su, prije svega, bilateralni odnosi BiH i Hrvatske, sa posebnim osvrtom na privrednu saradnju. Ministar Crnadak je istakao da je Hrvatska jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH, te je izrazio očekivanje da će se intenzivna saradnja na ovom polјu nastaviti i ubuduće.

Ministar Crnadak i ministrica Pejčinović Burić razgovarali su i o procesu evropskih integracija BiH. Ministarica vanjskih poslova Hrvatske ponovila je podršku Hrvatske evropskom putu BiH, te napomenula da će Hrvatska preuzeti predsjedavanje Vijećem Evropske unije u prvoj polovini 2020. godine, te da će u svojstvu predsjedavajućeg pružiti podršku procesu evropskih integracija BiH.

Ministri su istakli važnost regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), Centralnoevropske inicijative (CEI), kojom Hrvatska trenutno predsjedava, kao i u okviru drugih regionalnih inicijativa.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.