Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
12.3.2018 15:50
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić predvodio delegaciju Bosne i Hercegovine na sastanku sa predstavnicima Evropske komisije u Briselu

U povodu pripreme predstojećeg objavljivanja Privremenog izvještaja Evropske komisije za BiH, u Misiji Bosne i Hercegovine u Briselu  je u ponedjeljak, 12. marta 2018.godine održan sastanak delegacije Bosne i Hercegovine sa predstavnicima Evropske komisije. Delegaciju Bosne i Hercegovine predvodio je zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić. Delegaciju su činili: direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović,  direktor Direkcije za ekonomsko planiranje BiH Zoran Zeljko, sekretar Ministarstva pravde BiH Željko Bogut i pomoćnik ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH Samir Rizvo.

S obzirom na to da Evropska komisija priprema Mišljenje o aplikaciji za članstvo Bosne i Hercegovine u EU, nakon što je BiH predala odgovore na Upitnik Evropske komisije, ove godine će umjesto cjelovitog izvještaja o Bosni i Hercegovini, biti objavljen kraći Privremeni izvještaj s fokusom na osnovna politička područja, posebno vladavinu prava, osnovna ljudska prava, reformu javne uprave i ekonomski razvoj.

Tokom sastanka, razmatrani su najvažniji aspekti izvještaja. Prepoznat je napredak u pojedinim oblastima, posebno u pogledu usvajanja određenih zakona i strateških dokumenata (Zakon oakcizama, Strategija ruralnog razvoja). S aspekta makroekonomske stabilnosti, predstavnici Evropske komisije su takođe konstatirali da je prisutan stabilan ekonomski rast i povoljnija klima za strana ulaganja. Posebno značajnim ocijenjena je uspješna finalizacija i predaja odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Delegacija Bosne i Hercegovine prezentirala je aktuelno stanje u provedbi reformi u područjima obuhvaćenim izvještajem, čime je dat značajan doprinos finaliziranju Privremenog izvještaja Evropske komisije za BiH.
 
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić se u svom izlaganju, između ostalog,  osvrnuo na proces reformi u BiH, regionalnu saradnju u okviru Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šetorke (WB6) kao i značaj realiziranja projekata infrastrukturne saradnje u okviru Connectivity Agende. Istakao je da će reformski procesi biti nastavljeni u kontinuitetu te izrazio očekivanje da će i Evropska komisija sa svoje strane doprinijeti očuvanju dinamičnosti integracijskog procesa i što skorije pripremiti Mišljene o članstvu BiH u EU.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.