Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
8.3.2018 10:28
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak u Berlinu otvorio privrednu manifestaciju „Dunavski salon“

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je u okviru dvodnevne radne posjete SR Njemačkoj, kao predstavnik zemlje partnera otvorio privrednu manifestaciju „Dunavski salon“ (Donau Salon 2018) zajedno sa državnom sekretarkom za politička pitanja savezne pokrajine Baden-Württemberg Theresom Schopper. Manifestacija je održana 8. marta 2018. godine u prostorijama Privrednog predstavništva njemačke pokrajine Baden-Württemberg u Berlinu i okupila je preko 800 učesnika i posjetioca, među kojima su bili visoki dužnosnici zemalja Dunavskog regiona, brojni privrednici, tour operateri, te predstavnici medija.
 
Bosna i Hercegovina je po prvi puta zemlja partner ove manifestacije koja se tradicionalno održava za vrijeme trajanja Svjetskog sajma turizma – ITB Berlin sa ciljem predstavljanja zemalja Dunavskog regiona i jačanja saradnje u oblasti privrede, turizma, obrazovanja i kulture.

Pored bogatog kulturno-umjetničkog programa kojim su se predstavili umjetnici iz cijele Bosne i Hercegovine posjetiocima su na bh. štandu bili izloženi turistički prospekti, brošure, proizvodi, te hrana i piće iz BiH. Manifestaciju su posjetili i ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković, te direktorica Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović.

U okviru manifestacije upriličena je diskusija na temu „Dunavski salon – Kultura kao pokretač turizma u Dunavskom regionu“. Učesnici debate su se saglasili da zemlje, kojima je rijeka Dunav tačka povezivanja, zajedno čine privredni i kulturni prostor u kojem jačanje međusobne saradnje doprinosi daljem razvitku ovih zemalja i omogućava njihovo povezivanje sa drugim evropskim regionima.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.