Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
1.2.2018 17:23
Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio šefa Misije OSCE u Bosni i Hercegovini Bruca G. Bertona

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je 1. februara 2018. u Ministarstvu inostranih poslova BiH šefa Misije OSCE (Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju) u Bosni i Hercegovini Bruca G. Bertona (Bruce G. Berton).

Ministar Crnadak poželio je dobrodošlicu šefu Misije OSCE Bertonu, a zatim se zahvalio sagovorniku na svemu sto je institucija OSCE do sada uradila u BiH i predložio nastavak saradnje. Ministar Crnadak je zatim pozdravio angažman Misije OSCE-a BiH na jačanju saradnje s drugim misijama OSCE-a u regiji u područjima od zajedničkog interesa.

Šef Misje OSCE Berton zahvalio se ministru Crnatku na pruženoj podršci za angažman i pomoć prvenstveno na rješavanju bezbjedonosnih pitanja i dosadašnjoj pomoći u vezi organizacije izbora 2018. godine. Ponudio je pomoć u realizaciji dijaloga na svim nivoima vlasti u cilju prevazilaženja problema koji koče izborni proces u BiH.

Tokom sastanka šef Misije OSCE Berton obavijestio je ministra Crnatka o predstojećoj posjeti BiH  generalnog sekretara OSCE-a Thomas Gremingera koja je zakazana za 19.-21. februar 2018.

Sagovornici su se složili da postoji potreba obnavljanja ugovora između BiH i OSCE-a koji se odnosi na status OSCE misije u BiH (diplomatski imuniteti, privilegije zaposlenih misije OSCE-a u BiH). S tim u vezi inicirali su sastanke službi MIP BiH i OSCE-a u cilju izmjena i redefinisanja  postojećeg ugovora koji tretira navedenu problematiku.  

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.