Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
1.2.2018 16:48
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak se sastao sa državnom ministricom za evropske poslove Irske Helen McEntee
-

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se u četvrtak, 1. februara 2018. godine u Sarajevu sa državnom ministricom za evropske poslove Irske Helen McEntee.

Nakon sastanka delegacija dvaju ministarstava vanjskih poslova, ministar Crnadak i državna ministrica McEntee su održali konferenciju za medije.

Ministar Crnadak je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost za konstantnu i neupitnu podršku Irske glavnom vanjskopolitičkom cilju BiH – članstvu u Evropskoj uniji. Podsjetio je da je Irska među prvim državama ratificirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH, kao i da je, dok je predsjedavala Vijećem EU region Zapadnog Balkana i BiH držala visoko na listi prioriteta.

Ministar je naglasio da su bilateralni odnosi između dvije zemlje odlični, i da ekonomski segment ima dosta kapaciteta za unapređenje. Stoga je u narednom periodu potrebno intenzivirati privrednu saradnju, prvenstveno kroz povećanje obima robne razmjene i privlačenje irskih direktnih ulaganja u BiH.

Na sastanku je razgovarano i o situaciji u EU i odnosu EU prema Zapadnom Balkanu i BiH. Ministar Crnadak je informirao o razvoju događaja unutar BiH istaknuvši da je odgovaranje na pitanja iz Upitnika u završnoj fazi, te da će se nakon predaje odgovora krenuti u jaku diplomatsku kampanju lobiranja prema zemljama članicama.

Ministar je istaknuo značajno iskustvo koje Irska ima kada je u pitanju korištenje fondova Evropske unije u domeni jačanja poduzetništva, te da se modeli koje je Irska primijenila i koji su doveli do ekonomskog rasta, mogu primijeniti i u BiH.

Također su razmijenjena mišljenja o novom Strateškom dokumentu EU o proširenju, koji će biti objavljen 6. februara. Ministar Crnadak je istaknuo da vjeruje da će Strategija odražavati jasnu potporu perspektivi proširenja EU na Zapadni Balkan, da će region ostati u fokusu EU i da će se nastaviti sa individualnim vrednovanjem procesa pristupanja.

Državna ministrica za evropske poslove Helen McEntee je istaknula da su Irska i BiH uvijek imale dobre odnose, da dvije zemlje dijele iste vrijednosti, te da će Irska nastaviti podržavati BiH unutar evropske porodice. Istaknula je zadovoljstvo zbog skore predaje odgovora na Upitnik i naglasila da je važno ispuniti sve uvjete u pogledu demokratizacije, vladavine prava i zakona. Također je neophodno u budućnosti se posvetiti Reformskoj agendi, kako ljudi ne bi više odlazili iz zemlje, te raditi na otvaranju radnih mjesta i osiguranju uvjeta za rad onima koji će ostati.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.