Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
5.12.2017 15:59
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak u Briselu učestvovao na konferenciji „Europska Bosna i Hercegovina: kulturna raznolikost i pomirenje“

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je 5. decembra 2017. godine na konferenciji „Europska Bosna i Hercegovina: kulturna raznolikost i pomirenje“, koja je održana u Europskom parlamentu u Briselu.

Na početku obraćanja, ministar je rekao da opredjeljenje EU da Bosna i Hercegovina i druge zemlje u regionu treba da budu dio EU nikada nije bilo jasnije i čvršće, te da će brzina procesa integracije zavisiti isključivo od nas samih.

Govoreći o kulturološkim različitostima u Bosni i Hercegovini, ministar Crnadak je istaknuo da to treba da bude prednost Bosne i Hercegovine i da vrijeme kada se izražavala mržnja prema svemu što je različito mora zauvijek ostati iza nas.

Ministar Crnadak je podvukao da je za uspostavljanje trajnog međusobnog povjerenja u Bosni i Hercegovini potrebno završiti proces pomirenja, te da je u tom kontekstu važno da svaki zločin počinjen za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini dobije svoj sudski epilog. Ministar Crnadak je istaknuo da je u tom smislu potrebna veća efikasnost pravosuđa koje još uvijek nije uspjelo da otkrije odgovorne za teške zločine počinjene za vrijeme rata.

Na kraju obraćanja, ministar Crnadak je rekao da je promocija kulturoloških različitosti Bosne i Hercegovine i jedan od segmenata rada diplomatske mreže, te je kao neke od rezultata naveo postavku posvećenu Ivi Andriću u Nobelovom muzeju u Stokholmu, predstavljanje kulturno-umjetničkih sadržaja tokom predsjedavanja Vijećem Europe i izbor Bosne i Hercegovine u Svjetski komitet za naslijeđe UNESCO-a.

15.8.2012
23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.