Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
12.10.2017 16:32
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao na Beogradskom sigurnosnom forumu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je 12. oktobra 2017. godine u Beogradu učestvovao na Beogradskom sigurnosnom forumu.

Ministar Crnadak je zajedno sa ministrom vanjskih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem učestvovao na panelu koji je posvećen Berlinskom procesu, a teme panela su bile: otvorena pitanja i politički dijalog između članica Zapadnobalkanske šestorke WB6, izgradnja carinske unije i zajedničkog tržišta radne snage, napredak u realizaciji klјučnih infrastrukturnih projekata sa cilјem bolјeg povezivanja regiona,  kao  i saradnje i razmjene mladih.

Ministar Crnadak je tokom svog izlaganja istaknuo značaj učešća Bosne i Hercegovine u Berlinskom procesu u sklopu kojeg se odvija saradnja zemalјa članica Zapadnobalkanske šestorke WB6 te je naglasio da je ova vrsta saradnje važna jer donosi konkretne rezultate, posebno u oblastima ekonomije, sigurnosti, rješavanja problema mladih i u drugim segmentima koji utiču na svakodnevni život građana.

Ministar Crnadak je dodao da je važnost Berlinskog procesa u tome što dovodi do povezivanja tržišta zemalјa članica WB6 kao i do implementacije zajedničkih infrastrukturnih projekata što će za rezultat imati unapređenje ekonomije u regionu.
Ministar Crnadak je još jednom istaknuo da je strateški cilј Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u Evropskoj uniji te je dodao da je pored značajne podrške koju BiH ima od velikog broja zemalјa članica EU potrebno uložiti napore da institucije budu jake i nezavisne i to prvenstveno u oblastima koje se bave borbom protiv kriminala i korupcije.

Ovogodišnji Beogradski sigurnosni forum je sedmi u nizu i organizuje se pod nazivom Zajednička budućnost u vremenu nesigurnosti. 

15.8.2012
23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.