Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
5.6.2021 16:24
Predstavljena virtuelna zbirka fotografija ambasadora Bosne i Hercegovine u Republici Indiji Muhameda Čengića

Povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša i u saradnji sa Indijskim savjetom za razvoj međuljudskih odnosa (ICHR), 5. juna 2021. godine predstavljena je virtuelna zbirka fotografija ambasadora Bosne i Hercegovine u Republici Indiji Muhameda Čengića. Ambasador Čengić je bio i jedan od 12 panelista koji su učestvovali na webinaru i specijalni gost ICHR-a.

U svom obraćanju učesnicima ambasador Čengić se zahvalio na podršci u organizaciji virtuelne izložbe i istakao važnost uključivanja svakog pojedinca u borbu za zaštitu okoliša, kako bi se zaustavila degradacija ekosistema i svima osigurala održiva budućnost. Pozvao je sve prisutne da svojim angažmanom rade na jačanju svijesti i potrebi održanja i obnavljanja ekosistema, kako bi se izbjegle prirodne katastrofe i uspostavili zdravi ekosistemi, koji mogu zaustaviti nestajanje biodiverziteta.  Istakao je da je inspiraciju za svoju zbirku  fotografija, koje predstavljaju naš odnos prema prirodi, pronalazio u harmoniji i neraskidivom jedinstvenom spoju prirode i čovjeka u indijskim  parkovima.

Virtuelna konferencija okupila je stotinu učesnika, uključujući osobe iz javnog i kulturnog života Indije. Učesnike i paneliste virtuelne konferencije, u ime ICHR-a, pozdravio je Gaurav Gupta naglasivši da ova godina označava početak UN dekade o obnovi ekosistema.
Podsjetio je na usvajanje rezolucije 1972. godine, kojom se 5. juni proglašen Svjetskim danom zaštite okoliša i naglasio obavezu i odgovornost svih vlada svijeta za poduzimanje mjera za očuvanje i poboljšanje okoliša.

Izložba fotografija posvećena svjetskom danu zaštite okoliša može se naći na sljedećem linku:
https://artspaces.kunstmatrix.com/en/exhibition/6724141/environment-day

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.