Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
25.3.2021 12:59
Ambasador BiH u Maleziji Senaid Memić razgovarao sa ministrom vanjskih poslova Malezije YB Dato՚ Seri Hishammuddin Tun Husseinom

Ambasador Bosne i Hercegovine u Maleziji Senaid Memić prisustvovao je 25. marta 2021. godine prijemu kojeg je ministar vanjskih poslova Malezije YB Dato՚ Seri Hishammuddin Tun Hussein priredio za deset ambasadora koji su 18. marta ove godine predali akreditivna pisma kralju Malezije Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Riˋayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ammarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta ̓in Billahu.

Tokom prijema održanog u Ministarstvu vanjskih poslova Malezije, ministar Hishammuddin Tun Hussein upoznao se sa ambasadorima i informisao ih o osnovnim odrednicama vanjske politike zemlje, kao i sa trenutnim stanjem vezano za pandemiju koronavirusa.

U razgovoru ministra vanjskih poslova Malezije i ambasadora BiH u Maleziji, obostrano je naglašeno da Malezija i Bosna i Hercegovina vode politiku izgradnje istinskog prijateljstva i razumjevanja, te da predstavljaju vanjskopolitičke partnere s visokim nivoom zajedničke opredjeljenosti za nastavak kako uspješne saradnje dvije zemlje tako i zajednički nastup na međunarodnoj sceni, zasnovan na principima očuvanja mira, suvereniteta i integriteta svih zemalja. Izraženo je uvjerenje da i pored trenutnih problema koji opterećuju prilike u obje zemlje postoji veliki potencijal za dalje unapređenje odnosa kroz političku, ekonomsku i kulturnu saradnju.

Ambasador Memić se zahvalio za pomoć koju je Malezija pružila Bosni i Hercegovini u procesu postdejtonske obnove, naročito kroz programe tehničke saradnje i školovanje studenata iz Bosne i Hercegovine, ali i za izuzetan čin prijateljstva  kada je Malezija, među prvim zemljama, prošle godine uputila humanitarnu pomoć direktnim letom Air Asia Kuala Lumpur- Sarajevo.

Uvažavajući interesovanje ministra Hishammuddin Tun Husseina za trenutnu situaciju u BiH u pogledu koronavirusa, ambasador Memić je, između ostalog, informisao da se naša zemlja još uvijek nalazi u procesu traženja rješenja za nabavku dovoljnog broja vakcina za ubrzano vakcinisanje stanovništva, obzirom da se situacija vezana za pandemiju u poslednje vrijeme dodatno pogoršala. Naglasio je da se u tom smislu očekuje razumjevanje prijateljskih zemalja.

Ministar Hishammuddin Tun Hussein je, na kraju, izrazio uvjerenje da će tokom mandata ambasadora Memića odnosi dvije zemalje biti podignuti na još viši nivo i da će se, i pored trenutnih problema sa pandemijom koronavirusa, otvoriti nove mogućnosti za unapređenje saradnje dvije prijateljske zemlje. Istakao je da Malezija, u tom pogledu, ostaje otvorena za prijedloge Bosne i Hercegovine.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.