Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
8.3.2021 16:58
Ambasador BiH u Rumuniji Slaviša Ćeranić boravio u radnoj posjeti gradu i okrugu Jaši

Ambasador Bosne i Hercegovine u Rumuniji Slaviša Ćeranić, u sklopu radne posjete gradu i okrugu Jaši od 2. do 5. marta 2021. godine, sastao se sa gradonačelnikom Mihailom Chiricom i predsjednikom Vijeća okruga Jaši Costelom Alexeom.

Predmet posjete odnosio se na intenziviranje saradnje između gradova i institucija u Bosni i Hercegovini i Rumuniji, te jačanje međudržavnih odnosa.

Obzirom da je grad Jaši značajan privredni i univerzitetski centar, posebna tema razgovora odnosila se na unaprijeđenje privredne saradnje, kao i povezivanje univerziteta, naučno istraživačkih institucija i privrednih društava. Kao prvi korak usaglašeno je povezivanje, tj. bratimljenje grada Jaši sa gradovima u Bosni i Hercegovini, te nastavak saradnje na polju apliciranja i korištenja EU fondova.

Ambasador Slaviša Ćeranić posjetio je i Privrednu i industrijsku komoru Jašija gdje je razgovarao sa predsjednikom Komore Paulom Butnariuom. Tom prilikom, ambasadoru Ćeraniću predočene su aktivnosti iz oblasti od interesa za potencijalnu buduću ekonomsku saradnju između Rumunije i Bosne i Hercegovine.

Također, upriličena je i posjeta kompaniji „Continental“ jednoj od najvećih u svijetu u oblasti autoindustrije. U razgovoru sa menadžmentom kompanije iskazana je spremnost na saradnju sa univerzitetima u BiH, te mogućnost obavljanja naučnog i istraživačkog rada za kandidate magistarskih i doktorskih studija. Ambasador Ćeranić je pozvao predstavnike kompanije da posjete Bosnu i Hercegovinu i susretnu se sa zvaničnicima u Bosni i Hercegovini.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.