Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
30.11.2020 15:33
Generalna konzulica BiH u Minhenu Vera Sajić razgovarala sa šefom Bavarskog državnog ureda i državnim ministrom za savezne i evropske poslove i medije Florianom Herrmannom

Generalna konzulica BiH u Minhenu Vera Sajić razgovarala je 30. novembra 2020. godine putem video konferencije sa šefom Bavarskog državnog ureda i državnim ministrom za savezne i evropske poslove i medije Florianom Herrmannom o budućoj saradnji.

Generalna konzulica Sajić je šefa Bavarskog državnog ureda i ministra Herrmanna upoznala sa radom Generalnog konzulata BiH u Minhenu naglasivši da se i u doba pandemije redovno obavljaju svi konzularni poslovi uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. Istaknula je da je cilj intenzivirati saradnju sa bavarskim institucijama budući da ona u prethodnom periodu nije bila na zadovoljavajućem nivou. Usaglašeno je da će se raditi na realizaciji projekata u oblastima obrazovanja, inovacija i novih tehnologija. Ministar je istaknuo da u ovim oblastima BiH može računati na podršku institucija Bavarske.

Generalna konzulica je podsjetila da je Savezna Republika Njemačka sa godišnjom razmjenom od oko 1,7 milijardi eura među najvažnijim trgovinskim partnerima BiH, kao i da je u vrhu liste investitora, uključujući 257 njemačkih firmi koje trenutno posluju u našoj zemlji. Dodala je da Generalni konzulat BiH u Minhenu aktivno radi na privlačenju firmi iz Bavarske u BiH promovirajući kvalitetnu i obučenu radnu snagu te niske porezne stope.

Generalni konzulat BiH u Minhenu će u kontaktu i s drugim ministarstvima i institucijama Bavarske usaglasiti modele buduće saradnje i dogovoriti nove projekte.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.