Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
24.11.2020 13:21
Ambasadorica BiH u Češkoj Republici Martina Mlinarević održala virtuelni sastanak sa ministricom rada i socijalne zaštite Češke Republike Janom Malačovom

Tema sastanka ambasadorice Martine Mlinarević i ministrice Jane Malačove, održan 24. novembra 2020. godine, bila je regulisanje zdravstvenog osiguranja bosanskohercegovačkih studenata koji su u Češkoj Republici na stipendiji, a koje je imalo mnogo rupa u svojim ranijim godinama, zbog čega su se studenti susretali s poteškoćama u ostvarivanju svog prava zagarantiranog ugovorom. Ministrica Malačova lično se zauzela i obećala da će u narednim danima donijeti rješenje koje će biti prikladno i u praksi funkcionalno.
 
Razgovaralo se i o pravima bosanskohercegovačkih radnika i sveukupnog poboljšanja trenutne situacije iz sfere resornog ministarstva.
 
Ministrica Malačova informisala je ambasadoricu Mlinarević i o planovima za saniranje nastale štete uzrokovane pandemijom koronavirusa, istakavši da osim Ministarstva zdravlja najveći teret pandemije u Češkoj Republici nosi Ministarstvo rada i socijalne zaštite, s obzirom na činjenicu da je mnogo građana izgubilo posao tokom proteklih pandemijskih mjeseci.
 
Ministrica Malačova i ambasadorica Mlinarević, obje aktivne u borbi za prava žena, razgovarale su i o nasilju nad ženama posebno pojačanom za vrijeme pandemije, kao i o pomoći najugroženijoj skupini društva – penzionerima i onima u staračkim domovima, te dogovorile daljnju komunikaciju i bilateralnu saradnju u vezi sa svim gorućim pitanjima. 

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.