Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
25.11.2020 12:30
Nastupna posjeta ambasadorice BiH u Češkoj Republici Martine Mlinarević ministru inostranih poslova Tomašu Petričeku

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Martina Mlinarević je 25. novembra 2020. godine primljena u nastupnu posjetu kod ministra inostranih poslova Češke Republike Tomaša Petričeka. Kako je sastanak održan na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, ministar je svim građanima Bosne i Hercegovine, u domovini i onima koji žive u Češkoj Republici, uputio iskrenu čestitku za ovaj važan dan, te pozdravio ambasadoricu i zaželio joj uspješan rad i mandat u Češkoj Republici.

Ambasadorica Mlinarević je zahvalila za kontinuiranu podršku Češke Republike našoj zemlji na evroatlanskom putu, kako bilateralno tako i kroz Višegradsku grupu, rekavši da će isti i jači angažman biti cijenjen i potreban u budućnosti. Ambasadorica Mlinarević je istaknula važnu ulogu Češke Republike u mentorstvu Bosni i Hercegovini na njezinu evropskom putu, te da su u planu novi bilateralni susreti čim to epidemiološka situacija dozvoli. 

Ministar Petriček je izrazio opredjeljenje za nastavak unapređenja saradnje između dvije zemlje, posebno u oblastima ekonomije, kulture, obrazovanja, podržavanja mladih i jačanja civilnog društva, te je želio znati više o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na minule lokalne izbore.

Pandemija je također bila jedna od tema razgovora, budući da je uzrokovala velike promjene u privredama država, ali i diplomatiji. Ambasadorica Mlinarević je zahvalila za pomoć pruženu kako Bosni i Hercegovini tako i Ambasadi BiH u Pragu tokom repatrijacija i za saradnju prilikom kompleksne situacije sa zaraženim bh. studentima u Češkoj Republici. Razgovaralo se i o novim stipendijama za naše studente, za koje se za narednu godinu prijavio značajan broj kandidata, što je jedan od sjajnih pokazatelja razmjene iskustva i znanja između dvaju zemalja.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.