Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
16.6.2020 22:32
U organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Pragu predstavljena izložba fotografija bosanskohercegovačke fotografkinje Aide Redžepagić

U organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Pragu, 16. juna 2020. godine na dan godišnjice smrti istaknutog arhitekte Karela Paržika predstavljena je izložba fotografija bosanskohercegovačke fotografkinje Aide Redžepagić, koja je snimila Sarajevo izgrađeno Paržikovim zamislima.

Tim povodom, u galeriji Lastavica u Pragu gdje je upriličena izložba fotografija, prisutnima se obratila ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Martina Mlinarević. O stvaralaštvu istaknutog arhitekte govorili su i autori knjige "Arhitekt Karel Pařík 1857-1942” Jiří Kuděla, generalni konzul Češke Republike u Milanu i bivši ambasador Češke Republike u Bosni i Hercegovini, profesorica arhitekture i direktorica istraživačkog centra Odsjeka za kulturu Univerziteta Strathclyde u Glasgowu Branka Dimitrijević, zamjenica direktora Zemaljskog muzeja u Sarajevu dr. Andrijana Pravidur, te ing. Zvjezdana Marković,
 
Karel Paržik je rođen 4. jula 1857. godine u češkom selu Veliš blizu grada Jičína, a sahranjen je u Sarajevu gdje na njegovom grobu stoji epitaf  - Čeh rodom, Sarajlija izborom.
Potpis Karela Paržika nosi čak oko 160 arhitektonskih projekata u BiH, ali je on ipak svoja najimpresivnija zdanja darovao glavnom bh. gradu. Zgrade Zemaljskog muzeja, Predsjedništva BiH, Evangelističke crkve u kojoj je smještena Akademija likovnih umjetnosti, Narodnog pozorišta, palate Marijin dvor po kojoj je čitavo naselje dobilo ime, Crkve sv. Josipa ispred koje mali trg danas nosi njegovo ime, Aškenaske sinagoge, Šerijatske sudačke škole - današnjeg Fakulteta islamskih nauka, zgrade Kantona Sarajevo, Pravnog fakulteta, Prve gimnazije, Umjetničke galerije BiH - sve su sagrađene prema Paržikovom projektu.
 
Za njegov stil stručnjaci kažu da je odisao duhom historicizma, ali i da je bio prožet elementima orijentalne arhitekture, jer je od samog dolaska u Bosnu i Hercegovinu osjećao i pokazivao veliko poštovanje prema već postojećoj graditeljskoj tradiciji.
 
Uz prijateljsko druženje mnogih zvanica iz političkog i društvenog života Češke Republike, te predstavnike diplomatskog kora, gosti su se podsjetili velikana graditeljstva koji je svojom vizijom zauvijek neraskidivo povezao Bosnu i Hercegovinu i Češku Republiku.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.