Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
9.10.2019 15:06
Stalni predstavnik BiH pri međunarodnim organizacijama u Beču Siniša Bencun učestvuje na regionalnoj konferenciji ODIHR-a

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri međunarodnim organizacijama u Beču ambasador Siniša Bencun, učestvuje 9. i 10. oktobra na regionalnoj konferenciji OSCE-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u Sarajevu, koja je fokusirana na unaprjeđenje izbornog procesa iz rodne perspektive. Otvarajući ovu konferenciju, ambasador Bencun naglasio je da je rodna ravnopravnost u kontekstu izbornog procesa mnogo više od sistema kvota koje će formalno osigurati zastupljenost oba pola, i da tu suštinski radi o tradiciji, obrazovanju, promjeni načina razmišljanja, i u končnici razvoju cjelokupnog društva.

Pored ambasadora Bencuna, na otvaranju konferencije govorili su i šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Kejtlin Kavalec, šef EU Delegacije u BiH ambasador Johan Satler,  i direktorica ODIHR-a Ingibjorg Solrun Gisladotir, dajući punu podršku reformama izbornog sistema koje će omogućiti suštinsku a ne samo formalno učešće žena u javnom i političkom životu.

Konferenciju čine nekoliko tematskih panela gdje će izborni stručnjaci, aktivisti civilnog društva i predstavnici institucija govoriti o načinu provođenja izbornih preporuka iz rodne perspektive.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.