Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
7.10.2019 13:37
Ambasador BiH za Šri Lanku Muhamed Čengić uručio akreditivna pisma predsjedniku Šri Lanke Maithripalu Siriseniju

Nerezidentni ambasador Bosne i Hercegovine za Demokratsku Socijalističku Republiku Šri Lanku Muhamed Čengić, sa sjedištem u Nju Delhiju, uručio je 03. oktobra 2019. godine akreditivna pisma predsjedniku DSR Šri Lanke Maithripalu Siriseniju. Svečanoj ceremoniji prisustvovao je ministar vanjskih poslova Šri Lanke Tilak Janak Marapane.

Tokom iste ceremonije akreditivna pisma predali su ambasadori 14 zemalja koji nerezidentno pokrivaju Šri Lanku. Predsjednik Sirisena izrazio je dobrodošlicu novoimenovanim ambasadorima i izrazio očekivanje da će njihov rad doprinijeti daljnjem razvoju bilateralne saradnje.

Tokom boravka u Kolombu ambasador je imao susret sa premijerom Šri Lanke Ranil Wickremesingheom koji je pokazao interes za dalji razvoj odnosa kroz jačanje privredne, naučne, tehničke, kulturne i parlamentarne saradnje. Premijer Wickremesinghe je tokom razgovora pokazao dobro poznavanje prilika u regionu, te izrazio interes da posjeti Bosnu i Hercegovinu kada se steknu uslovi.

Ministar vanjskih poslova Tilak Janak Marapane je, tokom razgovora sa ambasadorom dan nakon predaje akreditiva, istakao da dvije zemlje imaju sve uslove za dalje jačanje bilateralne saradnje, te za nastavak uspješne saradnje u međunarodnim tijelima i organizacijama. Posebno je istakao zadovoljstvo činjenicom da je imao priliku da posjeti Bosnu i Hercegovinu gdje se lično uvjerio u mogućnosti razvoja odnosa u oblasti turizma, trgovine, energetskom sektoru, ali i u međusobnoj razmjeni iskustava u rješavanju konflikata.

Ambasador je imao susret i sa Johnom Amaratungom, ministrom turizma, koji je podržao nastojanja turističkih kompanija i medija da podstaknu posjete turista u oba pravca. U tom smislu izrazio je spremnost Ministarstva da potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju o saradnji dvije zemlje u oblasti turizma ova saradnja dobije podršku na najvišem državnom nivou.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.