Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
2.10.2019 13:44
Stalni predstavnik BiH pri međunarodnim organizacijama u Beču Siniša Bencun učestvovao na seminaru ODIHR-a

Stalni predstavnik BiH pri međunarodnim organizacijama u Beču ambasador Siniša Bencun učestvovao je 1. oktobra 2019. godine kao jedan od panelista na 5. godišnjem seminaru OESC-ove Kancelarije za demokratiju i lјudska prava (ODIHR). Teme ovogodišnjeg seminara bile su međunarodni izborni standardi i obaveze koje su zemlјe članice OESC-a preuzele u tom smislu, te rješavanje izbornih žalbi i sporova.

Ambasador Bencun u svom izlaganju fokusirao se na nekoliko osnovnih konvencija i povelјa iz koje su proizašli opšti principi i standardi za provođenje fer i demokratskih izbora, i povezao ih sa nekoliko praktičnih slučajeva u Bosni i Hercegovini i svijetu. Najviše pažnje izazvao je slučaj Sejdić-Finci, a diskusija prisutnih dominantno se vodila oko toga kako kroz izborna pravila sačuvati kolektivna prava konstitutivnih naroda, a pri tome ne diskriminisati nacionalne manjine i nacionalno neopredijeljene od osnovnih izbornih prava kao što je pravo da budu birani.

Tokom seminara predstavlјen je i novi ODIHR-ov Priručnik za posmatranje rješavanja izbornih sporova.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.