Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
7.8.2019 13:44
Uspostavljeni diplomatski odnosi Bosne i Hercegovine sa Barbadosom

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima ambasador Sven Alkalaj je 6. avgusta 2019. godine potpisao Zajedničku izjavu o uspostavi diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Barbadosa. Ispred države Barbados izjavu je potpisala stalna predstavnica te države pri Ujedinjenim narodima ambasadorica Elizabeth Thompson. Potpisivanje je upriličeno u prostorijama Stalne misije BiH pri Ujedinjenim narodima u Njujorku.

Tema klimatskih promjena je dominirala u razmjeni mišljenja ambasadora nakon ceremonije potpisivanja. Obostrano je naglašena neophodnost intenziviranja napora Ujedinjenih naroda, kao i svih drugih aktera na međunarodnom planu, u cilju obuzdavanja globalnog zatopljenja, koje zbog podizanja razine mora izravno ugrožava opstojnost malih otočnih država.

Sagovornici su se složili da bi razmjena bilateralnih posjeta na najvišem nivou doprinijela daljem razvoju prijateljskih odnosa između dvije zemlje.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.