Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
26.7.2019 14:41
Stalni predstavnik BiH pri OSCE, UN i drugim međunarodnim organizacijama u Beču ambasador Siniša Bencun posjetio osoblje iz BiH u okviru Specijalne posmatračke misije (SMM) u Ukrajini

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri OSCE, UN i drugim međunarodnim organizacijama u Beču ambasador Siniša Bencun posjetio je 24. i 25. jula 2019. godine osoblje iz BiH u okviru Specijalne posmatračke misije (SMM) OSCE-a na istoku Ukrajine. BiH je treća grupacija po brojnosti u SMM sa skoro 50 članova osoblja, odmah poslije SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva. Bila je ovo prilika za razgovor na različite teme, uključujući uslove rada i kvalitet života naših državljana, probleme sa kojima se susreću na terenu ali i sa samom SMM, te kako unaprijediti komunikaciju sa matičnom državom putem misije BiH u Beču.

Šef Specijalne posmatračke misije „Kramatorsk Hub“ Džon Sorenson je u razgovoru sa ambasadorom Bencunom istakao predanost poslu bh. osoblja i prihvatanje različitih zadataka bez premišljanja. Takav odnos prema poslu i pravilima službe doveo ih je tokom vremena na odgovorne pozicije u svim odjelima unutar SMM-a.

Drugog dana posjete, ambasador Bencun pridružio se SMM patroli u zoni oko prelaza na kontakt liniji između vladinih i snaga tzv. Donjecke Narodne Republike. Tokom patroliranja, ambasador Bencun uvjerio se u loše uslove kroz koje prolaze civili pri prelasku sa jedne na drugu stranu kontakt linije, a sam prelazak može da traje i po nekoliko sati. SMM patrola pokazala je ambasadoru i sisteme video nadzora nad kršenjem prekida vatre, a jedan od članova osoblja iz BiH objasnio je izazove sa kojima se SMM susreće prilikom nadgledanja terena. Terenski obilazak završen je posjetom SMM oficirima za vezu stacioniranim u Bahmutu, preko kojih teče sva komunikacija sa i između sukobljenih strana, uključujući i dojave o kršenju prekida vatre.

Prije povratka u Beč ambasador Bencun imao je u Kramatorsku i radni ručak sa osobljem iz BiH, tokom kojeg se zahvalio na dobrodošlici i svemu predočenom, a što će biti od izuzetne koristi kod zauzimanja stava BiH i drugih zemalja članica OSCE po pitanjima koja su u vezi sa SMM. On je ponudio i resurse Misije BiH u Beču za rješavanje eventualnih problema sa kojim se osoblje bude susretalo za vrijeme svog angažmana u OSCE. Svi prisutni nisu skrivali zadovoljstvo ovom posjetom, iskazavši očekivanja za učestalijim susretima ove vrste, kakve imaju i druge zemlje zastupljene u SMM u Ukrajini.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.