Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
25.7.2019 13:59
Stalni predstavnik BiH pri UN-u u New Yorku ambasador Sven Alkalaj sastao se sa predsjednicom Ekonomskog i socijalnog vijeća UN-a (ECOSOC) Ingom Rhondom King

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku ambasador Sven Alkalaj sastao se  24. jula 2019. godine sa predsjednicom Ekonomskog i socijalnog vijeća UN-a (ECOSOC) Ingom Rhondom King.

Tom prilikom ambasador Alkalaj je čestitao na uspješnom predsjedavanju Ekonomskim i socijalnim vijećem UN-a, kao i na Političkom forumu visokog nivoa i Agendi 2030 o održivom razvoju. Ambasador Alkalaj je istakao uvažavanje Bosne i Hercegovine prema radu ECOSOC-a, kao osnovnog tijela Ujedinjenih nacija i ključnog foruma za ekonomski i socijalni razvoj. Bosna i Hercegovina je kao članica ECOSOC-a tokom 2017. godine dala puni doprinos radu ovog tijela i učestvovala u kreiranju, provođenju i promociji 17 globalnih ciljeva održivog razvoja. Sami ciljevi održivog razvoja i Agenda 2030 su u Bosni i Hercegovini shvaćeni kao šansa i poluga da se u cjelini poboljšaju ne samo pitanja očuvanja okoliša nego i sveobuhvatni socijalni i ekonomski aspekti zemlje.

Na sastanku je posebna pažnja posvećena predstavljanju dobrovoljnog nacionalnog izvještaja Bosne i Hercegovine, predstavljenog na Političkom forumu visokog nivoa, 16. jula 2019. godine u Ujedinjenim nacijama u New Yorku. Predsjednica ECOSOC-a je pohvalila izvještaj Bosne i Hercegovine i ukazala na evidentan napredak u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja. Izrazila je želju da Bosna i Hercegovina i u budućem periodu nastavi saradnju i učešće u aktivnostima Ekonomskog i socijalnog vijeća Ujedinjenih nacija.

Ambasador Alkalaj je istakao potrebu sveobuhvatnog finansiranja održivog razvoja Bosne i Hercegovine. Za zemlju koja je ne tako davno izašla iz ratnih sukoba, poboljšanje položaja ugroženih kategorija, uključivost i jednakost su od krajnje važnosti.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.