Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
8.7.2019 11:04
Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku ambasador Sven Alkalaj predao akreditivna pisma generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku ambasador Sven Alkalaj predao je u sjedištu UN-a u Njujorku, tokom svečane ceremonije, akreditivna pisma generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu, 5. jula 2019. godine.

U srdačnom razgovoru, koji je uslijedio nakon ceremonije, generalni sekretar Gutereš je izrazio očekivanja da će sa ambasadorom Alkalajem nastaviti uspješnu saradnju, započetu u vrijeme dok je ambasador Alkalaj obavljao funkciju ministra vanjskih poslova BiH, kao i visoke dužnosti u Ujedinjenim nacijama u Ženevi. Također, izrazio je nadu da će Bosna i Hercegovina nastaviti aktivno učešće u radu UN-a i njegovih tijela, posebno imajući u vidu pozitivne rezuultate, koje je BiH ostvarila tokom mandata BiH u Vijeću sigrnosti UN-a.

Ambasador Alkalaj je generalnom sekretaru Guterešu uputio izraze uvažavanja, te posebno naglasio neophodnost zajedničkog djelovanja u adresiranju globalnih izazova, a prije svega klimatskih promjena, sa akcentom na plan djelovanja. Također, naglašena je važnost kvalitetnog provođenja Agende 2030 o održivom razvoju, ravnopravnosti polova i učešću žena iz BiH u mirovnim misijama.

Imajući u vidu činjenicu da su Ujedinjene nacije formirane po završetku II svjetskog rata, sa zadatkom da spriječe eventualni sukob svjetskih razmjera, istaknuto je da UN danas treba da budu u funkciji uspostave mira. Naglašena je neophodnost da se UN osposobe da uspješno odgovori na izazove 21. vijeka. U tom svjetlu, ambasador Alkalaj se zahvalio generalnom sekretaru na njegovim naporima u reformisanju Ujedinjenih nacija, sa posebnim akcentom na preventivnu diplomatiju.

Ambasador Alkalaj je također izrazio spremnost Bosne i Hercegovine da pruži aktivan doprinos u djelovanju Ujedinjenih nacija na polju suzbijanja nasilnog ekstremizma i govora mržnje.

Ambasador Alkalaj je uputio poziv generalnom sekretaru Guterešu da posjeti BiH i druge zemlje regiona, u cilju daljnjeg unapređenja odnosa među zemljama Zapadnog Balkana, te unapređenja saradnje zemalja regiona sa Ujedinjenim nacijama.
Na kraju, ambasador Alkalaj je izrazio opredjeljenje i privrženost BiH za unapređenje saradnje, kako sa Sekretarijatom UN-a, tako i sa sistemom UN-a.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.