Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
5.7.2019 15:33
Ambasadorica BiH u Kraljevini Nizozemskoj Mirsada Čolaković upriličila oproštajni prijem za registrara Međunarodnog suda pravde (ICJ)

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Nizozemskoj Mirsada Čolaković organizirala je u ime Istočno-europske grupe (EEG), 2. jula 2019. godine u svojoj rezidenciji u Hagu oproštajni prijem za registrara Međunarodnog suda pravde (ICJ) Philippea Couvreura.

Pored ambasadora EEG-a prijemu su prisustvovali predstavnici ostalih regionalnih skupina (Brazil, Južna Koreja, Libanon, Austrija i Irska), kao i stalni sudac ICJ-a Nawaf Salam.

U svom obraćanju Courveur je istakao zadovoljstvo koje je imao tokom suradnje sa predstavnicima prisutnih zemalja, uz napomenu da se nada da će u svojim budućim aktivnostima kao ad-hoc sudac imati istu podršku i razumijevanje kao i do sada. Dodao da izuzetno cijeni da je upravo predstavnica BiH, upriličila oproštajni prijem u ime svog regiona i cijele EEG. 

Philippe Couvreur je tri puta biran za registrara najstarije međunarodne pravne institucije – Međunarodnog suda pravde, i na toj poziciji se nalazio od 2000. godine. Couvreur je tokom dugogodišnje karijere aktivno sudjelovao u više od 90 spornih međudržavnih slučajeva i savjetodavnih mišljenja Suda.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.