Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
9.8.2018 12:26
U Ambasadi BiH u Nju Delhiju upriličena prezentacija turističkih potencijala BiH

Ambasada Bosne i Hercegovine u Nju Delhiju je u saradnji sa vodećom medijskom kućom u oblasti turizma i trgovine Fairfest Media organizirala prezentaciju turističkih potencijala BiH. Prezentaciji koja je održana u ambasadi 8. augusta 2018. godine su prisustvovali predstavnici medijskih kuća iz oblasti turizma: Travel TV News, Protourism, Nihjawan Group i novinari lokalnih medija.

Ambasador Subašić je u uvodnom obraćanju izrazio zahvalnost predstavnicima Fairfest Media i Cox & Kings kompanije za njihov doprinos u promociji turizma regiona jugoistočne Evrope u Indiji i za planiranu posjetu predstavnika 35 vodećih turističkih agencija iz Indije Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. Istakao je bogato kulturno historijsko nasljeđe i turističke potencijale cijelog Balkanskog poluotoka u čijem središtu se nalazi BiH, koja predstavlja mješavinu istočne i zapadne civilizacije. Izrazio je očekivanje da će turističke kompanije pored redovnih turističkih aranžmana u svoj program uvrstiti i posjetu novinara iz Indije regionu, te na taj način tu regiju približiti indijskoj javnosti. 

U video poruci za Travel TV News i Protourism ambasador Subašić je govorio o turizmu kao najbrže rastućoj grani privrede u BiH i istakao da će prema procjenama Svjetske turističke organizacije do 2020. godine BiH biti na trećem mjestu u svijetu po stopi rasta turizma. Istakao je da je turistički vodič Lonely Planet na svojoj listi turističkih destinaciji označio Sarajevo kao jedan od 10 najboljih gradova za posjetu i pozvao indijske turiste da posjete cijeli region Balkana i BiH.

Predstavnici medijskih kuća su se zahvalili ambasadoru na prezentaciji turističkih potencijala i zatražili propagandne materijale o BiH koji će biti objavljeni u njihovim časopisima.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.