Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
8.6.2018 9:09
U organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Skoplju u Makedonskoj operi i baletu održan kulturni događaj „Druženje sa prijateljima“

U organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Skoplju u petak, 8. juna 2018. godine u Makedonskoj operi i baletu u Skoplju (MOB) održan je kulturni događaj pod nazivom „Druženje sa prijateljima“.

Navedeni kulturni događaj, koji je organiziran u okviru kontinuiranih napora Ambasade BiH u Skoplju na promociji bh. kulture u zemlji prijema, je obraćanjem otvorila ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Makedoniji Lepa Babić. Ambasadorica Babić je tom prilikom između ostalog istaknula da je događaj organiziran s ciljem predstavljanja dijela bogate kulturne baštine Bosne i Hercegovine, te pružanja doprinosa jačanju tradicionalnih prijateljskih veza Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije i njenih građana. Izrazila je posebnu zahvalnost predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine dr. Denisu Zvizdiću, Gradu Skoplju na čelu sa gradonačelnikom Petre Šiljegovim, Makedonskoj operi i baletu na čelu sa direktorom Ćazimom Asotićem, počasnoj konzulici Bosne i Hercegovine u Bitoli Biljani Damjanovskoj Jančevskoj i gospodinu Bobanu Josifovskom na pruženoj pomoći i podršci u organizaciji događaja, kao i sponzorima.

Nakon obraćanja su na sceni jedne od najznačajnijih institucija Republike Makedonije nastupili mlada bh. zvijezda Marko Bošnjak, Guitar Duo Levante (Vojislav i Aleksandra Ivanović) i muzički sastav „Divanhana“ sa sjajnim izvedbama. Zajedno sa Markom Bošnjakom je na početku koncerta nastupio najpoznatiji makedonski dječiji hor „Zlatno slavejče“ izvedbom jedne zajedničke pjesme. Nakon izvedbi je u foajeu Makedonske opere i baleta upriličen prigodan koktel.

Događaju u Makedonskoj operi i baletu u Skoplju su prisustvovali zamjenik predsjednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova Republike Makedonije Oliver Spasovski, ministar zdravstva Republike Makedonije Venko Filipče, ministar obrazovanja i nauke Republike Makedonije Arber Ademi, zamjenici ministara, poslanici u Sobranju Republike Makedonije, članovi kabineta predsjednika i premijera Republike Makedonije, ambasadori i članovi diplomatskog kora, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Republike Makedonije i drugih institucija zemlje prijema, gradonačelnici više gradova, predstavnici bh. kompanija u Makedoniji i brojni makedonski privrednici, rektori, dekani i profesori, brojni predstavnici kulturnog i javnog života i udruženja građana. Događaju su prisustvovali i građani BiH koji žive i rade u Makedoniji, između ostalih i kadeti iz Bosne i Hercegovine koji se školuju na Vojnoj akademiji u Skoplju.

Kulturni događaj u Skoplju podržali su sponzori - bosanskohercegovačke i makedonske kompanije, koje su na ovaj način još jednom pokazale da se radi o društveno odgovornim kompanijama.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.